Външно призовава Македония да се разграничи от "вандалското", "срамно" и "позорно" поругаване на Каймак-Чалан

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви, се казва в официалното съобщение на външното министерство за случая с поругаването на паметника на връх Каймак-Чалан, предават от пресцентъра на Външно.

"От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство", се казва още в съобщението.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България