Външно търси млади аташета

По един стажант ще бъде прикрепен към всяка делегация на Председателството

Конкурс за стажант-аташета обяви министерството на външните работи. Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба, които един ден да отстояват интересите на страната като посланици в чужбина или като градят външната ни политика от София, се казва в официалния анонс на съобщението. Кандидатите имат конспект от теми, който вече е публикуван на сайта на ведомството.

Бъдещите дипломати трябва да познават добре процесите около Брекзит, трансатлантическите отношения между САЩ и Европа, актуалните промени в американската администрация на президента Доналд Тръмп, стратегическите аспекти в политиката на НАТО и др. „Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати”, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„По един стажант-аташе ще бъде прикрепен към всяка делегация, която пристига у нас в рамките на събитията по време на Председателството. В нашето представителство в Брюксел също има много млади хора. Идеята е да ги задържим и след Председателството”, допълни министър Захариева.

Кандидатите трябва да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава-членка на ЕС, да са със степен „магистър“, да владеят най-малко два чужди езика. Онези кандидати, които владеят редки езици, като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.Успешно преминалите 15 души ще станат държавни служители на длъжност „стажант-аташе”.

Коментари

Задължително поле