Върбица възражда болницата си с кредит

болница във Върбица

Община Върбица, Шуменско, ще възражда болницата си с банков кредит. Здравното заведение е затворено от години, сега идеята на общинското ръководство е да бъде ремонтирана базата, да се закупи апаратура и да се превърне в медицински център със стационар за 10 пациенти и кабинети за лекари-специалисти. Вече е проведено обществено обсъждане общината да изтегли 3 млн.лв. кредит, за да имат местните хора достъпно здравно обслужване. Върбица е на 60 км. от Шумен, където има болница за пълно лечение.

Идеята е във върбишкия център да се лекуват хора с белодробни заболявания, заради природните дадености на общината, да има възможност за малки хирургични интервенции, както и спешни случаи. "Върбица е отдалечена от Шумен и вместо да бъдат транспортирани до там по-леките случаи, може да им се оказва помощ на място. Има много възрастни хора и социално слаби, които не могат да си позволят разходите за път", казва кметът Мердин Байрям. Възможно е възроденият медицински център да обслужва и болни от близките общини Котел и Омуртаг.

Òàêà ùå èçãëåæäà ñëåä îáíîâëåíèåòî çðàâíîòî çàâåäåíèå

Общината планира да отделя собствени средства за мини болницата си, както и тя да работи със Здравната каса. Ако общинският съвет вземе решение за теглене на кредита, той ще се погасява 15 г., но вноските няма да бъдат за сметка на ремонти и подобрения по населените места, уверяват от общинското ръководство. Дават пример, че общината е увеличила собствените си приходите и сега плановете са за 1,4 млн. лв. годишно. За първото тримесечие са събрани 25% от предвиденото. Здравните кадри не достигат и в община Върбица работи джипи-доайен в страната. Смята се обаче, че с добро заплащане ще се привлекат медици, а освен това 8 студенти от общината учат медицина. Кметството предлага стипендии за всеки, който се върне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България