Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Върбица възражда болницата си с кредит

болница във Върбица

Община Върбица, Шуменско, ще възражда болницата си с банков кредит. Здравното заведение е затворено от години, сега идеята на общинското ръководство е да бъде ремонтирана базата, да се закупи апаратура и да се превърне в медицински център със стационар за 10 пациенти и кабинети за лекари-специалисти. Вече е проведено обществено обсъждане общината да изтегли 3 млн.лв. кредит, за да имат местните хора достъпно здравно обслужване. Върбица е на 60 км. от Шумен, където има болница за пълно лечение.

Идеята е във върбишкия център да се лекуват хора с белодробни заболявания, заради природните дадености на общината, да има възможност за малки хирургични интервенции, както и спешни случаи. „Върбица е отдалечена от Шумен и вместо да бъдат транспортирани до там по-леките случаи, може да им се оказва помощ на място. Има много възрастни хора и социално слаби, които не могат да си позволят разходите за път“, казва кметът Мердин Байрям. Възможно е възроденият медицински център да обслужва и болни от близките общини Котел и Омуртаг.

Òàêà ùå èçãëåæäà ñëåä îáíîâëåíèåòî çðàâíîòî çàâåäåíèå

Общината планира да отделя собствени средства за мини болницата си, както и тя да работи със Здравната каса. Ако общинският съвет вземе решение за теглене на кредита, той ще се погасява 15 г., но вноските няма да бъдат за сметка на ремонти и подобрения по населените места, уверяват от общинското ръководство. Дават пример, че общината е увеличила собствените си приходите и сега плановете са за 1,4 млн. лв. годишно. За първото тримесечие са събрани 25% от предвиденото. Здравните кадри не достигат и в община Върбица работи джипи-доайен в страната. Смята се обаче, че с добро заплащане ще се привлекат медици, а освен това 8 студенти от общината учат медицина. Кметството предлага стипендии за всеки, който се върне.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.