Легендата на босненския футбол Звездан Мисимович пред „Труд“: В училище винаги играех Стоичков

Ердоган: Турският флаг се вее в Африн Свободната сирийска армия и турските войски окончателно са овладели града

Правителството ще поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват

Празнуваме пролетното равноденствие

Паркът на миниатюрите в Търново е с интернет екскурзовод Колекцията е обогатена с нови макети

Двама души загинаха, а седем бяха ранени при катастрофа на автомобил с нелегални мигранти в Гърция

Фенове на “Левски” и ЦСКА в сблъсък край Ябланица Маскирани са трошили стъклата на автобус и коли на опонентите си

74-годишна с опасност за живота след падане, докато подрязвала клони

Деца с увреждания караха ски в Банско

Автомобил влезе в пълен с хора нощен клуб във Великобритания

260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Върбица възражда болницата си с кредит

Снимка: Цветелина Георгиева

Община Върбица, Шуменско, ще възражда болницата си с банков кредит. Здравното заведение е затворено от години, сега идеята на общинското ръководство е да бъде ремонтирана базата, да се закупи апаратура и да се превърне в медицински център със стационар за 10 пациенти и кабинети за лекари-специалисти. Вече е проведено обществено обсъждане общината да изтегли 3 млн.лв. кредит, за да имат местните хора достъпно здравно обслужване. Върбица е на 60 км. от Шумен, където има болница за пълно лечение.

Идеята е във върбишкия център да се лекуват хора с белодробни заболявания, заради природните дадености на общината, да има възможност за малки хирургични интервенции, както и спешни случаи. “Върбица е отдалечена от Шумен и вместо да бъдат транспортирани до там по-леките случаи, може да им се оказва помощ на място. Има много възрастни хора и социално слаби, които не могат да си позволят разходите за път”, казва кметът Мердин Байрям. Възможно е възроденият медицински център да обслужва и болни от близките общини Котел и Омуртаг.

Òàêà ùå èçãëåæäà ñëåä îáíîâëåíèåòî çðàâíîòî çàâåäåíèå

Общината планира да отделя собствени средства за мини болницата си, както и тя да работи със Здравната каса. Ако общинският съвет вземе решение за теглене на кредита, той ще се погасява 15 г., но вноските няма да бъдат за сметка на ремонти и подобрения по населените места, уверяват от общинското ръководство. Дават пример, че общината е увеличила собствените си приходите и сега плановете са за 1,4 млн. лв. годишно. За първото тримесечие са събрани 25% от предвиденото. Здравните кадри не достигат и в община Върбица работи джипи-доайен в страната. Смята се обаче, че с добро заплащане ще се привлекат медици, а освен това 8 студенти от общината учат медицина. Кметството предлага стипендии за всеки, който се върне.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.