Върнаха плажа „Болата” на Българево

Министър Нено Димов връчи заповедта за изваждането му от природния резерват "Калиакра "

Плажът „Болата” край един от 100-те най-красивите заливи в света е вече на хората от близкото село Българево . След дълги битки със зелените вече е отменена забраната за достъпа и ползването му. Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева в неделя заповедта , с която плажът „Болата“ се изважда от резервата „Калиакра“. Той ще бъде включен в защитена местност „Степите”, където режимът е по-лек , но е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

„В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за защитените територии, където народните представители ще имат думата”, обясни министърът.

Решението на министър Димов беше взето след предложение от кмета на община Каварна Нина Ставрева от 16 октомври м.г . за изваждане на плажа „Болата“ и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Красимир Янков(БСП), Даниел Петков (БСП), Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), адм. Пламен Манушев (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха в Каварна на връчването на заповедта .

Освет рибарлъка и земеделието туризмът е другият основен поминък на хората в Българево, а Болата привлича като магнит българи и чужденци през лятото.

Коментари

Задължително поле