Вътрешният министър и директорът на полицията в Бургас на нощна обиколка в Слънчев бряг

Румяна Бъчварова, Слънчев бряг

Като много продуктивен и успешен, определи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова подходът приложен в Слънчев бряг през активния летен сезон, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас.

Тя се включи в обиколка на най-големия курортен комплекс заедно с Директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, като в нощната й визита, освен срещи и разговори с полицейски служители на дежурство по КПП-та, се включиха и проверки по увеселителни заведения и търговски обекти.

Министър Бъчварова присъства и на разпределение на задачите и координиране на действията по съвместните проверки на служителите на НАП и вътрешното ведомство, предвидени да протекат малко след полунощ в Слънчев бряг.

Румяна Бъчварова обясни, че целта на присъствието й в курортния комплекс е да види как служителите от МВР работят на място, като на тази база се направи анализ на извършеното и в случай на необходимост ще се оптимизират предприетите до момента действия. По думите на вътрешния министър : „досегашната работа е довела очевидно до положителни резултати: увеличил се е оборотът на търговските заведения, въведен е ред, който в началото смущавал собствениците и някои граждани. Сега обаче хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, което е и главната цел”.

Министър Бъчварова заяви, че приложения в Слънчев бряг подход е една изключително добра практика, при която всички институции на местно ниво, имащи контролни функции работят заедно, координират усилията си и извършват съвместни проверки. Тя изрази и задоволството си от работата на полицаите и конкретно от действията на Директора на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов. Румяна Бъчварова посочи, че иска да насърчи всички служители на реда да работят по досегашния начин, чийто резултат е повече от положителен и гарантира спокойствието и сигурността на почиващите в най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг.

По отношение посещението си в Германия заедно с премиера Бойко Борисов, министър Бъчварова заяви, че целта е представяне на българската позиция във връзка със ситуацията с мигрантската криза в Европа. По думите й двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.

„Това, което нашите партньори в Германия ни казаха е, че винаги са възприемали България, като една сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме и това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява”, заяви още вицепремиерът , подчертавайки, че това в момента е най-важното условие, за да се предотврати мигрантската криза в Европа.

Бъчварова наблегна, че става въпрос не само за България, а за събития, които могат да се отразят и на останалите държави. За това е и заявено, че България трябва да бъде подкрепена в опазване на външната граница.

„Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”, добави още Румяна Бъчварова.

Коментари

Задължително поле