В Абу Даби знаем много за България, заяви престолонаследникът шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян

Престолонаследникът шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян прие премиера Бойко Борисов в президентския дворец.

Знаем много за вас лично, за страната Ви, приветствам Ви с добре дошъл. От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват. Мечтая да посетя вашата велика страна, за мен ще бъде чест да дойда в България. С тези думи престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян прие премиера Бойко Борисов. Срещата е част от официалната двудневна визита на министър-председателя в ОАЕ.

По време на срещата премиерът Борисов обяви, че България може да предложи сътрудничество в няколко стратегически сфери - земеделие, икономика, строителство, технологии, военна промишленост.

„Благодаря, за гостоприемството, за мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, каза Борисов. Той разказа за приключилото в края на юни българско председателство на Съвета на ЕС. „Избрахме Западните Балкани като наша основна тема, за да покажем колко етнически шарен е този регион, което ни прави пример за етническа толерантност“, посочи премиерът.

Борисов посочи и още едно постижение на председателството - подписването на Софийската декларация през май от лидерите на държавите-членки на ЕС и на Западните Балкани. Тя бе първата от този тип след срещата в Солун през 2003 г. В центъра на вниманието беше свързаността на държавите от Западните Балкани във всички нейни аспекти, както и съвместният отговор на страните от региона на общите предизвикателства пред сигурността им, като нелегалната миграция, организираната престъпност и тероризма, хибридните заплахи, киберсигурността и дезинформацията.

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и Борисов обсъдиха транспортните коридори, които България договаря със Сърбия, Гърция и Румъния. Премиерът Борисов обясни, че т.нар. „Варненска четворка“ ще се събере за разговори в България на 1 и 2 ноември. Борисов обяви, че България има желание да участва в световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай, което ще се проведе в периода на 10 април до 20 октомври 2021 година.

Площадът пред президентския дворец, където е церемонията по посрещането има фуги, от които духа студен въздух за климатизиране на пространството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България