В Австрия гласуват на предсрочни парламентарни избори

Снимка: Архив

В Австрия ще гласуват на предсрочни парламентарни избори. До този вот се стигна след безпрецедентния скандал около финансирането на съуправляващата крайнодясна „Партия на свободата“. Национал-консервативното правителство на Себастиан Курц се принуди да се оттегли и да свика нови избори.

Според последните социологически проучвания консерваторите на бившия канцлер Себастиан Курц ще спечелят изборите с около 30 процента подкрепа. Втора политическа сила вероятно ще бъде крайната десница.

Всеки трети избирател в Австрия би искал управляващата коалиция - между Народната партия на Себастиан Курц и крайно дясната Партия на свободата да възобнови работата си след днешните избори. Това желание изрази и 33-годишният Курц, който обаче поставя условия на крайно десните да се разграничат от националистическите идеи.

Аферата "Ибиса", която през май свали кабинета от власт, започна със запис със скрита камера на многочасов разговор на бившия вече вицеканцлер и председател на крайно дясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе с мнима руска олигархка за възможността руски бизнесмен прикрито да спонсорира партията му през фондация, а в замяна на това да получи атрактивни обществени поръчки. Въпреки скандала за много наблюдатели извън Австрия е изненадващо, че Партията на свободата очаква днес подкрепата на всеки пети австриец. Според наблюдатели скандалът сплоти още повече редиците на крайно десните.

Коментари

Задължително поле