В Банско жилищата са на супер изгодни цени

В Сандански има купувачи от Гърция и Русия

В Банско цените на предлаганите гарсониери и апартаменти в момента са изключително изгодни. Причината за това е, че пазарът се отърси от бума, който наблюдавахме преди няколко години. Англичани масово продават студия и апартаменти на доста достъпни цени. Те искат да се отърват от скъпите си покупки, направени преди години, и да възстановяват поне част от инвестициите си, разказват брокери на имоти. Англичаните дължат огромни суми на банките за взетите кредити и затова са готови на всякакви сделки и отстъпки. Затова сега без проблем в зимния курорт може да купите студио за 40 хил. до 60 хил. лв., при това обзаведено. В Банско цените на имотите в момента масово варират от 250 евро до 300 евро на квадрат. Предлагат се и по-скъпи имоти, но те са в друг сегмент от пазара. Жилища от по-висок клас в Пиринско купуват предимно заможни хора, коментират брокери. Като освен възможността да карат ски през зимата, сред причините да инвестират в луксозни имоти са ниските лихви по банковите депозити.

Един от големите проблеми на община Банско са изоставените и недовършени строежи на хотели, тъй като собствениците им са фалирали.

Преди години се строеше на принципа „След мен и потоп”. Никой не мислеше за утрешния ден, за перспективите пред курорта. Изляха се стотици хиляди тонове бетон в града, но нищо друго не бе наред – не достигаше вода, токът беше слаб, нямаше улици, зелени площи и гаражи край бетонните постройки. Строеше се на парче, без каквито и да е правила. Първоначалното строителство се е извършвало без ясна концепция за развитието на различните райони.

Урегулирането на имотите и уличната регулация не бе осъществено. Причината е, че тези територии не са били обявени за селищни образувания от местен тип и не са били включени в границите на града. Така се е действало от 1990 г. допреди 5 години. "Начинът да се решат проблемите в тези отделни територии бе да станат селищни образувания, за да се направи подобаваща инфраструктура. Приетият Общ устройствен план на Банско сега гарантира устойчиво развитие на общината през следващите 30 години. ОУП ще регулира всички процеси със застрояването, правилно или неправилно, извършено след 1990 г. Правилата в него ще локализират градоустройството. Става въпрос за усвояване на територията, показатели на застрояването - плътност, озеленяване, коефициент на интензивност, въвеждане на градска и комунална инфраструктура, зони за обществено ползване и други“, разказва кметът на Банско Георги Икономов.

С времето изоставените постройки стават и опасни за местните хора и туристите. Но общината няма никакъв начин да се справи с тази отблъскваща картина на недовършените сгради. Кметът Георги Икономов води разговори с представители на законодателната и изпълнителната власт, за да се намери някакво законодателно решение на този проблем. Защото няма как общината за своя сметка да ги събори, нито пък да ги довърши и да ги ползва по свое усмотрение. Те се водят частна собственост, но на практика са изоставени.

Тенденция на бурно строителство се наблюдава и в Сандански. Там има и засилен интерес от страна на купувачи от Гърция и Русия. Според брокери, жители на южната ни съседка Гърция имат интерес към покупка на имоти в пограничните райони на страната ни за да инвестират наличните си средства. Гърците купуват апартаменти и парцели. А руснаците търсят имоти в курорта заради добрия и лечебен въздух.

 

Тенденции

Старите къщи на село са новата мода

Най-новата тенденция на пазара на имоти в Пиринско са старите къщи на село. Те са доста търсени, но малко се предлагат за продажба. Голяма част от жителите на градовете в региона искат да имат втори дом на село. Претенциите на купувачите са летните им домове да са близо до град, да имат интернет, ток, вода и да се намират близо да път.

Връщането към селото вдигна цените на старите, порутени къщи и сега те се купуват и от доста фирми, които ги реставрират, а след това ги продават на тройно завишени цени. При директна продажба на крайни клиенти имотите се предлагат от 40 хиляди лева нагоре, въпреки че са в окаяно състояние, а само до преди 5 години подобни къщи се предлагаха за по 4-5 хиляди лева. Вече има и собственици, които дават домовете си дългогодишно на семейства без наем, само срещу поддържане на имота.

Коментари

Задължително поле