В Благоевградско рязко намаля строителството на жилищни сгради

Най-оптимистични са очакванията на предприемачите в строителството, където показателят “бизнес климат” се покачва с 2,6 пункта.

В Благоевградска област рязко е намаляло строителството на жилищни сгради.. За първите три месеца на 2020 г. са издадени документи за строеж на 41 жилищни сгради с общо 88 брой жилища. През този период не е дадено разрешително за изграждане на нито една административна сграда, което е показател за тежкото икономическо състояние, в което се намира регионът.

За сравнение за първото тримесечие на 2019 година са започнати да се строят 71 жилищни сгради със 116 на брой апартаменти, както и 3 административни сгради с 1035 кв. м. разгърната застроена площ.

По този показател Пиринско се нарежда сред други области като Кюстендил, Сливен, Монтана, Видин, които от години не могат да избягат от определението „икономически изостанали“.

На този фон и въпреки коронакризата в редица други области строителството на имоти не е съвсем замряло. Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 146 жилищни и 70 други сгради; София (столица) - 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради; Бургас - 94 жилищни и 32 други сгради; Варна - 76 жилищни и 18 други сгради.

Голяма част от безработните в региона имаха работа в строителството. Сега работниците търсят работа предимно в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България