В Близнаци е рай за руснаци

Кметът на Близнаци Димитър Димитров, подкрепен от ГЕРБ, на последните местни избори спечели 100% от гласовете на своите съселяни.

Тузарските им къщи го превърнаха в най-лъскавото село край Варна

 

Почти не минава седмица руснаци да не идват за оглед на имоти в село Близнаци край Варна. Братушките се изнасят със семействата си от Франция и Германия заради бежанската криза и търсят тук пристан за свой постоянен дом. Според тях в България се живее най-спокойно.

Над 40 фамилии са вдигнали вече красиви и богати къщи в така нареченото руско селище, очаква се и още доста техни сънародници да се заселят там, казва кметът на селото Димитър Димитров, който кара четвърти мандат, а на последния местен вот е избран с рекордните 100% гласове на местните и на трайно настанените пришълци. След Приселци казват, че Близнаци е вторият Бевърли Хилс на Варна заради визията му като квартал на богатите, заради новите придобивки с европейско финансиране, уникалната природа в съчетание на море, река и източните склонове на Стара планина, спускащи се до нея, както и с най-топлия климат по крайбрежието. Зимата трае десетина дни, ако някъде е минус 10 градуса, при нас е 2-3 градуса, казва кметът. Всеки двор е богат на смокини, на бадеми и чак до късна есен стопаните си берат пресен копър и се радват на зелена трева.

Близнаци обединява две села - Горен и Долен Близнак, и е само на двайсетина километра от Варна, но административно се води към община Аврен. Българи и чужденци трайно се заселват тук и повечето имоти са за по 200 000 евро. Няма хубава къща с двор да се продава под тази цена, парцелите вървят по 20 евро на кв. м и постоянно се изкупуват. В Близнаци живеят 15-16 английски семейства, няколко френски, едно гръцко и две арабски със смесен брак. Първите британци, заселили се тук - или пенсионери, или социално слаби, заради недостатъчни доходи напуснали селото и тръгнали за Латинска Америка, но трайно настанилите се също направили свое английско селище. Местните хора наброяват 450, новите преселници са 2500, а през лятото с гостите надхвърлят 3500. Кражби и външни набези, инциденти и престъпност няма, категоричен е кметът. Няма гето, има една циганска къща и няколко копанарски, но стопаните им до един работят. В Близнаци няма безработица и социално слаби. До селото се намира, а и към него се води курортният комплекс „Камчия”, където е Санаториално-оздравителният комплекс (СОК) „Камчия” на московското правителство, който осигурява работа на местните. До морето прекият път е 2 км, а по обиколното и асфалтирано шосе – 3,5 км. Работа на хората дава и фирма „Камчийски бивол” с над 200 глави добитък, която скоро ще прави и мандра. Има и 4-5 арендатори, които не са оставили и педя необработена земя. В селото е и цехът за заготовки на бай Бисер, който държи верига от баничарници във Варна.

Някои от китните къщи вече предлагат уютни стаи за гости и са напълнили интернет с оферти за 8 декември и за коледните и новогодишните тържества. Ще бъде разработен и атрактивен туристически маршрут, за който кметът има идея да минава през стар обрасъл път през гората до устието на Камчия. Там има започнати археологически разкопки, но са замразени заради частен имот наблизо. Навремето е имало корабостроителница, където са ремонтирали дървени кораби. А и още стърчат стари огромни делви, защото местните разказват, че при устието на реката спирали някога плавателните съдове от морето, за да зареждат с храни. Непокътнатите от времето делви по тон и половина сега ставали плячка на иманяри. За да се получи добър туристически продукт, ще трябва да спечелят пари по някоя от европрограмите за селските райони. Всъщност с финансирането от тях в селото са направили чудеса.

Преасфалтирано е за 2,5 млн. лева, осветени са двете му части - Долен и Горен Близнак, стара и порутена сграда са превърнали в красивата детска градина „Морско конче”, посещавана от 24 хлапета, между които и русначета. През пълните три досега мандата на кмета има родени и три двойки близнаци, като най-големите са вече първолаци. Едната двойка е голямата радост в семейството на полуромка и англичанин.

С европари е вдигнат параклис в Долен Близнак, а отскоро с дарения и общински средства - малък храм с аязмото, което дава лековита вода от 130 години и е превърнато в любимо място за срещи на хората през уикенда. Два парка, игрища, включване в магистралния водопровод „Камчийски пясъци” са другите придобивки в Близнаци. За нас е много важно да изградим инфраструктурата, защото има ли я, качествени хора ще дойдат и ще остават да живеят тук, казва кметът Димитров.

От една година насам е оправено и „кръстовището на смъртта” - на входа на Близнаци, където е имало над 10 трагични инцидента с жертви на пътя. На среща с регионалния министър Лиляна Павлова в Аврен кметът бил тревога за това. „Тя не само запомни, но и веднага оправи проблема, като отпусна средства за ремонта на кръстовището и за лента за изпреварване”, казва Димитров. Селото има своя линейка и модерен общински медико-дентален център. Близнаци се гордеe и със своето рибарско селище, откъдето винаги идва прясна риба, както и с най-голямата си ловна дружинка от около 80 авджии.

Богат на разнообразна фауна - кучета, фазани, бебета пъдпъдъци, е дворът на англичанина Дънкан. От 9 години, откакто е в България и в Близнаци, той прави и окачва къщички за птиците в гората. Нашенци се опитали да го измамят преди време с документите за красивия дом, който си купил. Дълго продължила и съдебната сага, както и битката да излезе истината наяве, за която му помогнала бившата учителка Евгения, с която живее. Въпреки класическата схема за злоупотреба англичанинът, роден в Лондон, не загубил доверие в българите и като съсед всеки ден безкористно и братски им помага, а и той самият е много работлив. Какъв ужас беше да го накарам да хване лопатата, припомня шеговито за първите им съвместни години Евгения. Негов сънародник е вдигнал тук интересна къща само от дърво и екологични материали, без никакъв бетон.

В селото вила има известната певица Есил Дюран. Къща в Близнаци има и варненската депутатка от ГЕРБ Нели Петрова, която изгуби дъщеря си, убита на пешеходна пътека, и се посвети на голямата кауза за безопасно движение на пътищата. В селото живеят много магистрати, адвокати, морски капитани, банкери, учени, както и пенсиониран атомен физик от Москва.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи