В еврозоната: Нараснаха лихвите по ипотеките

Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха през юни, още преди започналото през юли затягане на паричната политика на Европейската централна банка и повишаване на основните ѝ лихви, съобщава "Файненшъл таймс".

Цената на новите заеми за домакинствата за покупка на жилище се е увеличила с 0,16% спрямо предходния месец до 1,94%, показват данни на ЕЦБ. Това е с 0,64% над нивото от 1,30%, регистрирано през септември.

През юли ЕЦБ увеличи своите лихвени проценти за първи път от 11 години насам с 0,50%, което е повече от първоначално очакваните 0,25%. Лихвените проценти по ипотечните кредити са се увеличили при повечето продукти и във всички големи икономики в еврозоната, пише "Файненшъл таймс". В България обаче увеличение на лихвите засега няма.

В Германия лихвите по ипотечните кредити през юни са се повишили с повече от 1%, достигайки 2,25%. Значителни увеличения са регистрирани и в Италия, отбелязва "Файненшъл таймс". 

В еврозоната най-голямото месечно увеличение през юни е за лихвите по ипотечните заеми със срок между 5 и 10 години, като те са се повишили с 0,21% до 2,23%, но всички ипотечни лихви отбелязаха повишения от най-малко 0,12%, пише "Файненшъл таймс".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика