Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

В един западен вестник казаха…

Имате ли идея какво означава за света на медиите и финансите титлата The Wall Street Journal? Огромно информационно животно. Цезар! Ако там напишат А, след минути пада Z. Всичко, което се случва в света на финансите, фондовите борси, животът на планетата и мравките изобщо… Това е този вестникът! Това е вестникът, който определя тона на финансовия свят, на политиката. В тази медия водещата новина е тази, която има значение, а повярвайте ми, България не е сред тях.

Тези дни ни заляха с неоспоримия престиж на медията, която ни разказва как Русия се меси в изборите на България. Общо взето тъпа дописка – някой нещо някъде споменал, но няма документи, няма свидетели. Това чувам. Не съм чел нарочно информацията, защото разсъждавам от гледната точка на аудиторията, която консумира историята, без да има идея да прочете статията. А тя смърди като развалени печурки. Отвратителна миризма.

Хайде да помислим рационално: С какво, по дяволите, Америка и борсите на “Уолстрийт” биха се впечатлили от изборите в България? Борсите ли ще се сринат, светът ли ще се промени, ако този или онзи спечели у нас? Целият бюджет на страната ни се равнява на делнична сделка на борсата край големия напърчен бик.
Някой от вас знае ли кой е на власт в Буркина Фасо или в Салвадор? Бихте ли прочели четиво за намесата на Гватемала в политическия живот в Никарагуа? Съмнявам се.

В последните дни ни заринаха с авторитета на The Wall Street Journal, чрез който ни обясняват как Русия се меси в българските избори. Русия? При условие че всички знаем каква е заплахата за България, Русия би била повод за втори Альоша. Но този велик вестник се интересува как Голямата мечка се бърка в нашите избори. Всъщност няма факти, няма доказателства – има съмнения. Отсега поставям два залога за края на тази статия:

Не съм чел публикацията в американския лидер на икономическа информация нарочно, не знам какво се казва в нея, но чувам коментарите днес и това ми е достатъчно.

Вторият залог е следният: Ако в публикацията на The Wall Street Journal има само един антагонист – сиреч лош герой, значи е поръчка. Ако има само едно лице, което е споменато с доминираща тревога и позитивизъм от страна на медията, значи този човек си търси работа със съдействието на Вашингтон.

Никога големи медии в света не отразяват бедни държавици без пари. В CNN ще видите страхотни репортажи за Македония и реклами, интервюта с политици, но да знаете че първото изплаща второто.

В пропагандата, създадена в началото на XIX век, има една технология, която по спомени мои се нарича “Обратен Ларсен”. Не, той не е бил хомосексуален, просто такава е техниката. Плаща се публикация в Германия и в Австроунгария всички препечатват тезите, започват дискусии и спорове. В тази техника най-важното е, че независима медия от чужда държава е проявила отношение към втора държава, и то по важен проблем. Чиста форма на пране на инфракция.

Платените публикации само в България се отбелязват като платени, защото се смята, че така ще се контролира задкулисното влияние – чиста загуба на време. Престижните западни медии се изхранват единствено и най-вече от търговия на влияние чрез… престижа си.

При условие че The Wall Street Journal е собственост на “Нюз корпорейшън”, оперирала доскоро в България, не е чудно колко лесно може да се купи пространство там. При това не в основното книжно тяло, където не е невъзможно да влезеш, но струва пари, а в сайта им.

От един величествено кафяв български сайт, който дори се нарича “агенция”, търгуваха на предните избори (лично впечатление) с всеки, който даде пари. Само че държат на титулната страница информацията 20 минути, вземат ти 3000 лева и след това пускат конкуренцията на същата цена. Тази игра няма край!
В случая с The Wall Street Journal е друго. Никой никога няма да ви пусне копие от фактурата, но и никога няма да видите в центъра на Ню Йорк, на улица “Уолстрийт” и околностите някой сериозен човек да седне на пейка в парка и да чете за изборите в България.

Този човек, който най-вероятно присъства с добро в тази статия, ще получи своята работа, благодарение на тези, които са платили съдържанието, и това е много тъжна, гадна история.
Нас българите не ни притеснява нито Румъния, нито Сърбия, нито Полша. Интересува ни какво става в Турция, какво ще дойде оттам, от изток.

Ако някой пише обективна статия в огромен вестник, без тя да е поръчана, каквато и да е темата, дори и за намеса в изборите, би обхванала всяка политическа агресия. Би написал и потърсил мнението на всеки специалист или засегната в статията личност. Освен Русия щяха да присъстват и Турция, и Русия, и Сърбия, и Македония.

В The Wall Street Journal чувам няма такова нещо. Мислите ли, че The Wall Street Journal не е професионален вестник? Обещавам да прочета и да видя кой е позитивният герой в публикацията. Подозирам, че е политик, който не вижда Турция, а се притеснява от Русия. Не, не се притеснява дори и от Русия, а за бъдещето си като политик.

Притежава
над 40 награди „Пулицър“

The Wall Street Journal е един от най-престижните вестници в Америка заедно с “Ню Йорк таймс”, “Бостън глоуб” и “Вашингтон поуст”. Той е собственост на Dow Jones&Company, подразделение на News Corp. Публикува се във формат Broadsheet и онлайн.

Вестникът е спечелил над 40 награди “Пулицър”. Името, както е видно, идва от най-важната финансова улица в света – “Уолстрийт”, в сърцето на финансовия район на Долен Манхатън. Изданието започва своя живот на 8 юли 1889 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. От статията разбираме, че усд е кат другите помеярски медии, с право наритани от тръмп…

 2. Не е интрига и не ми трябва западен вестник за да видя че се работи план.
  Корнелия не е особено умна и не е способна на такава хореография – Бинев в ДПС, Сидеров – примирен в патриотичен фронт с бивш противник, АБВ със сменен преден отряд.
  5 червени социлогически агенции, медии и тролове
  Прави се Отечествен Фронт. Програмата пак съветска – газови потоци, реактори, сваляне на ембаргото. А за масите – ентусиазъм

  1. Всичко, което пишеш е вярно. Но не си по умен от корнелия…

  2. Ти си едностранчив и вследствие на това – неграмотен Трол. Затова не разбираш нищо от геополитика. А вместо мозък тези които са те създали са ти сложили жлъчка.

 3. Aвторът на тази статия се опитва да прави внушения, които миришат на „развалени печурки“.
  Да, The Wall Street Journal действително е изключително престижно издание, за разлика от Пеевският таблоид „Труд“, и темата за президентските избори в България абсолютно е от интерес за това издание в контекстта на Руската намеса в президентските избори в САЩ. По преди това имаше статии за Руската намеса в президентските избори в Чехия например.
  Изведената информация във вестник The Wall Street Journal си струва да се прочете именно, защото никак не прилича на партенка, каквито са поръчковите материали подобни на този по „Труд“, „24 часа“, „168 часа“, „Телеграф“ и „Блиц“. Най-малкото се цитират хора от ДАНС, което би било лесно проверим гаф, ако не беше истина.
  Апропо, глупакът, който е писал този пасквил, даже по негови признания не е чел статията, но това не му пречи бързо да заключи, че е фалшификат. Ебати журналиста…

  1. Заключението ти е качествено, но усд е същата партенка кат нашите издания…

   1. Може и да е, но в конкретния случай не е. Конкретната статията на WSJ относно Нинова е качествена и в нея са изведени достатъчно проверими факти по начин, по който да не бъдат застрашавани източниците на информацията. Аз нямам никакво съмнение, че тази посредствена жена а ла Цола Драгойчева е в ролята на използваем идиот в ръцете на руските служби-около нея смърди. Само виж боклуците-нови лица, които вкара в партията й, и ти става ясно, че някой я инструктира как да направи про-кремълкси абордаж. Слава Богу, от време на време завесата се повдига и зад нея лъсват истинските лайняни лица на анти-европейските и анти-български политици като тази продавачка на „кисили краставици“.

    1. Може. Лично мен ме кефи повече от безродния олигoфрен плевнелиев.

     1. На времето про-руските медии в България бълваха определения за Плевневлиев от рода на „путьо“, „чехльо“ и т.н. Истината е обаче, че Плевневлиев показа характер и топки от желязо, заради което историята ще му отреди челно място в пантепона на модерната Българска политика. Никога България не е била посещавана от толкова много чужди лидери на страни както по времето на Плевневлиев, и има защо. Той отстояваше непополярни за руската олиграхия в България тези, с които показахме характер и собстрвена позиция като нация и които направиха България геополитически релевантна. Сега получихме президент лольо истински пухльо и мухльо, който срича опорни безсмислени точки за Крим и прочие, и който вече започва да ни маргинализира в Европа постепенно. Интересното е, че същите медии, които плюха по президента Плевневлиев, сега мълчат, че и даже полират имиджа на чехльото Радко Пиратко.

 4. mene ko ma interesuva vie ko praite ne selo .. nikoi ne chete veche wall street journal..nikoi ne go interesuva koi shte specheli izborite v bg..samo vie si kotkudiakate v kurnika

 5. Абсолютно прав е Кубрат. Статията в УСД не е за България, а за Русия и това какво прави тя. А това, че в случая е извадила на бял свят истината за „промяната“ и „обновлението“ в БКП (опа – БСП) е само страничен ефект и безплатен бонус за България.

  1. Което показва, че в русия по добре познават желанията на определени групи хора, даже от местните демократически олигoфрени :).

 6. Авторът Емил Спахийски да беше прочел статията в WSJ поне.Получава се, коментирам „една жена каза“, от източник „една жена прочела“. „Труд“ ако са много пекани, щяха да се свържат с WSJ и да им зададат въпроси. После мишлетата да коментират лъвовете.

 7. В случая са посочени пет неназовани български източника на които им е виновен друг,че техните очаквания не са се сбъднали.За единия източник лесно може да се досетим с многобройните му изявления за хакването във вид на претоварване на сайта на ЦИК по време на местните избори и референдума за задължителното гласуване,а за другите малко по-трудно.В крайна сметка са написали нещо срещу Русия,за да предотвратят сближаването на Тръмп с нея,като че ли Тръмп не си търси постоянно интересите,т.е. тези на САЩ,дори и за да повиши вноските на другите членки на НАТО,тъй като той винаги разсъждава от гледна точка на парите,а аз за банкетите с днешния сух режим,като че ли в друга европейска страна има ден за размисъл.Дори в Албания няма ден за размисъл,въпреки анекдота за албанския реотан.

 8. Плевньо и неговото котило ги мътят тия „информационни бомби“ , УСД публикуват каквото им снесат местните кореспонденти и агенти + защитават американския интерес тук.

  Руснаците се били бъркали в нашите избори , леле баси новината, баси менте-интригата .

  В същото време всички се изредиха да се месят – то не беше дедо сорос с неговата банда и милионите му, то не бяха дост , турски посланици, арабски емисари, саудитски ходжи раздават дребни пари на амуджите за да гласуват за техния кандидат.

  Ама за тях УСД не пише, пише каквото е поръчано, за да повлияе на изборите утре.

 9. Слушах интервюто на журналиста писал статията – той каза, че повече от месец са били в България и са търсили срещи с правителството и различни организации, но официалните ни органи не са отговорили! Какво ревете тогава? И защо мислите, че Русия ще ни „остави“ на запада?

 10. „Общо взето тъпа дописка – някой нещо някъде споменал, но няма документи, няма свидетели.“Не е тъпа дописка, краварите се страхуват да не загубят влияние над България и българите да заживеят като бели хора. За краварите е важно да ни държат бедни и мизеруващи. Иначе нямаше да ни промиват мозъците през Wall Street Journal. Краварите не са ни съюзници, те са врагове на българския народ и държава.

 11. СТАТИЯТА ЯВНО Е ПОПАДЕНИЕ В ДЕСЯТКАТА И ВОЯТ ПО ГОРЕ ГО ДОКАЗВА .ПРАВ Е IT КОЙТО СХВАНА ЗА КОГО СЕ ОТНАСЯ МАТЕРИАЛА …… А ИНАЧЕ ТРУДЪТ НА СПАХИЙСКИ СИ Е ЧИСТО ПОРЪЧКОВ И ЧИСТО ТВОРЕНИЕ НА НАТЯГАНЕ .КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ,И ТОЙ СЕМЕЙСТВА ХРАНИ .ЕТО , ВЕЛИМИР И ТОЙ Е ТУК КАКТО ВИНАГИ , СТРОЕН ДО СВИНАРНИКА……ПИШИ ,ВЕЛИМИРЕ ,КВИЧИ;;;;;;

 12. НЕ желая да обидя никой от авторите по-горе НО и американците и руснаците , главно, а и турците НЕ НИ МИСЛЯТ ДОБРОТО ! И трите нации , разбирай вождовете им, водят водят завоевателна , имперска политика ! Затова се бъркат във вътрешните ни работи . След като нямаме нов Ст.Стамболов !

 13. Авторът на статията е някой си КЪНЧЕВ – „типично“ американско име, който твърди, че една партия в България получила съвети от руснаци как се води печеливша кампания и затова спечелила едни избори. Глобалистите, които са безпомощни срещу събуждането на хората, дават тъпото обяснение за руско влияние върху народите по света, като че ли Путин е всемогъщ, а не виждат, че хората не искат повече да гласуват за интересите на транснационалните корпорации (за споразуменията СЕТА, ТТИП, поддържани в ЕС от дясната ЕНП, а в България от Герб, Реф. блок и всички десни партии, даже от Татяна Дончева), за печалбите на финансовия капитал и банките, а се връщат към исконните национални ценности и цели и това не е заради руска намеса, а защото кухите мантри на неолиберализма и на мухлясалия пазарен фундаментализъм вече са разобличени от дясната политика (в ЕС водена от ЕНП), довела до невиждано неравенство, заради която 1 % от населението притежава 99 % от световното богатство. Ясно е, че тази статия е платена поръчка и не заслужава да се губи време в обсъждането й.

 14. Още в началото на т.н. преход, СДС платиха на френския политрекламист Сегела и в резултат изтипосаха карта на България, гъсто осеяна с черепи и много „демократично“ си присвоиха времето, което било „тяхно”, като лишиха огромна част от народа от правото на своя историческа интерпретация, в резултат на което загубиха изборите и то категорично, което потвърдиха многобройните западни наблюдатели, между които един английски лорд, който каза, че във Великобритания няма такива честни избори и стига сме се плюли един друг, имайки предвид истериите и театралните сценки, които организираха по БНТ Йосиф Сърчаджиев, Ж. Желев и СДС, твърдейки, че изборите били манипулирани. Тогава не излезе статия в „Уол стрийт джърнъл” за „френска намеса” в изборите. Вторият мандат на Елцин, чийто рейтинг беше паднал под 5 %, се дължи изцяло на американски екип, който отива в Русия и организира кампанията на Елцин, защото залогът беше огромен- Елцин раздаваше на Запада богатствата на Русия и, ако спечелеше Зюганов, както се очертаваше, стотици милиарди от нефт, газ, злато, диаманти и др. щяха да останат в Русия, а не в западни фирми и държави. Но нямаше вой, нито статии за американска намеса в руските избори, какъвто вой сега има по повод избирането на Тръмп. За работата на този американски екип има цял документален филм (излъчен преди години и по БНТ), а не само голи съмнения.

  1. Сякаш не берлин организира изборната кампания на коня… или на цачева. Допускам даже, че и боко не е знаел кой му е кандитатът преди да му се обадят от берлин.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.