В ЕС обсъждат ограничения за движението на руските дипломати

В ЕС обсъждат ограничения за движението на руските дипломати. Идеята е предложена от чешки политици в рамките на преговорите по 12-ия пакет от санкции, съобщава британският вестник The Financial Times, цитиран от „Фокус“.

Чешката република предлага да се издават визи и разрешения за пребиваване на руски дипломати, така че те да останат само в една страна и да не могат да се движат свободно в целия Европейски съюз. Представителите на страната също искат от дипломатите от Русия да се приемат само биометрични паспорти, тъй като те са по-трудни за фалшифициране.

Събеседник на FT обясни предложението с това, че "агенти на ГРУ и други служби пристигат на територията на Чешката република“. Дискусията, както пояснява вестникът, е на ранен етап и предложените ограничения най-вероятно няма да бъдат въведени в следващия пакет от санкции.

Според съобщения в медиите, като част от 12-ия пакет от санкции, Европейският съюз планира да се откаже от руските диаманти. Предложеният вариант на ограниченията, ако бъде приет, ще бъде по-строг от тези на САЩ, тъй като ЕС традиционно е важен пазар за Alrosa. Според EUobserver забраната за внос на диаманти от Русия ще засегне бижутата, съдържащи диаманти и перли, включително ръчните часовници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа