В Казахстан избраха президент със 70% от гласовете

ОССЕ: Изборите бяха опетнени от явни нарушения на основни свободи

Изпълняващият длъжността президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели произведените вчера президентски избори в страната с над 70 процента от гласовете, обявиха от местната Централна избирателна комисия, съобщи БТА.

Токаев е получил 70,76 на сто според предварителните резултати. Най-близкият му съперник, Амирджан Косанов, остава далеч назад с 16,2 процента.

Вчера в Казахстан гласуваха на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо се оттегли през март тази година. Победата на Токаев, протеже на Назарбаев, бе смятана на практика за гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на своя ментор.

Избирателната активност е надхвърлила 77 процента. Около 500 души бяха задържани в изборния ден.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която изпрати наблюдатели на вота, заяви, че президентските избори в Казахстан са били "опетнени от явни нарушения на основни свободи".

Имало е "съществени процедурни грешки при преброяването на гласовете, поради което не може да се гарантира, че броенето е било честно" по критериите на ОССЕ, заяви ръководителят на мисията от около 300 наблюдатели на организацията Джордж Церетели.

"Дълбоко обезпокоително е, че протести са били силово разпръсвани от правоохранителните органи", добави Церетели на пресконференция в столицата на Казахстан Нур Султан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа