В Камчия посрещат пролетта със славянския обичай Масленица

Древният славянски обичай за изпращане на зимата Масленица ще бъде отбелязан на 14 февруари в Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". В Русия Масленица е един от най-тачените семейни празници.

Продължава цяла седмица, а на финала, също като на Сирни Заговезни се иска и се дава прошка. Организаторите канят всички желаещи да се включат в празника, за който подготвят много игри и угощение с традиционните блини. Домакините ще се състезават за най-добре украсена класна стая и най-богата трапеза с блюда, сервирани на Масленица и Сирни заговезни, а призьорите ще излъчи жури, начело с космонавта Красимир Стоянов. Той ще поздрави и всеки от класовете с весела скоропоговорка.

Кукерски игри и запалване на сламеното чучело на зимата ще са сред най-атрактивните изненади на празника. Участниците в него ще могат да се включат и в надпревари по дърпане на въже, скачане с чували и щафета със сурови яйца, анонсираха организаторите от Международния център "Русский мир", Славянския център и СОК "Камчия".

Коментари

Задължително поле