В ложата на Лорда: Шамаренко идва на мода

Бий ме, обичам те! 

Нрав или необходимост е насилието?

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим...

Насилието превзема света. Насилието е новият вирус по стените на социалните мрежи. Насилието се обръща в разменна монета за мнения, изказвания, обвинения, разделя и противопоставя приятели и непознати.

Тези дни се появи видео, в което учителка налага ученичка и това бе заклеймено с много коментари, всички с негодувание към учителката. И да - видеото показва как една жена потупва уж невинно дете, което според моите впечатления май беше заспало на чина. Сънят едва ли е повод за побой, предполагам, че историята има свое начало. Поводът също не се изяснява, остава само искреното негодувание на коментиращите.

Бил съм дете в годините на социализма и съм ял не малко показалки, дори удряне с учебника по физика от другаря Ваклев. Или май не беше по моята глава, а по главата на хипофизното джудже Лидка, моя съученичка.
В онези времена, когато липсваха джендърски нрави, лиготии и цареше дефицит на гей-права, права на детето и прочие “недемократичности”, нито аз, нито моите родители сме се чувствали обидени от подобно третиране. Напротив - показалката и дърпането на ухо оставяха вината в нас учениците. Щом не си си взел от дума - показалка, щом не си внимавал в час - ухото, щом в нещо друго си се провинил - оставаш след часовете или седиш наказан в ъгъла.

Все обстоятелства, които могат да се сторят унизителни за днешните отворковци, чиито родители ги возят с охрана и джипове в уж престижни училища.

На мен тези наказания ми се струваха насока към моята собствена немара към училището или към учителя. Не съм ревал, не съм слагал червена боя на капака на колата на учителя, не съм си позволявал дори да нарека някой учител даскал. Макар даскал да си е една хубава дума, изчерпваща смисъла на тихата настойчивост, с която по-мъдър от мен ми преподава чудатостите на живота.

В същото това детство сме сваляли шапка на учителите си, дори на онези, които са ни пошляпвали. Станал ли съм недъгав от това- не съм. Израснах възпитан и дисциплиниран, уважителен и в никакъв случай настървен към този подход. Не съм бил мазохист, нито са били мазохисти моите съученици. Просто с тези взаимоотношения са се изчерпвали възможностите за комуникация в крайни случаи. Възпитанието не става с нафора и набожни похвати. Вероятно знаете, че в манастирските училища възпитанието е вероятно най-крайно и изисква най-много послушание не само към Бог, а и към учителя.

Може би най-много шамари и лишения са поднесени в такива среди.

Ако ме попитате, ще изясня, че не подкрепям насилието, но с възпитателна цел и когато е обосновано, както казват французите - оставете го да мине.

Но познавайки днешните подрастващи, ученици, пищящи, неуважителни, с телефони в ръце, с почти никакво уважение към образователните институции, ще го кажа направо - един шамар ви е малко. Не знам в какво се е провинило сиротното момиче от видеото, но ще взема и нейната и страната на преподавателката. Истината е винаги по средата. Само не и мненията в социалните мрежи.

Fashion idol

Камала Харис

Приятно ми е да представя в ролята и на модна икона г-жа Камала Харис. Макар тук всички възторжени фанфари да са неуместни поради служебното положение на дамата, то напълно заслужено е да бъде похвалена за външния си вид. Вицепрезидентът на САЩ излъчва онова спотаено старание, с което или не желае да кокетира или потиска, за да не бъде разбрано погрешно. Все пак, съгласете се, Камала доста премерено борави с елегантността, състояща се в конкретния случай от нежна перлена огърлица, перфектната бяла блуза и сако в тъмносин цвят. Прическата обобщава нейната сериозност, изглеждайки така, сякаш не ѝ обръщано специално внимание. Достолепни са обеците, които усилват усещането за стил, подходящ за заемания пост.

Нов тандем

Денис Касъмов и Галин с общ проект

Най-действеният и актуален музикален продуцент Денис Касъмов прие в студиото си певеца Галин. На чаша уиски двамата обсъдиха възможностите да работят заедно и поставиха начало на нов проект, който попфолк певецът ще осъществи в студията на управляваната от Касъмов телевизия BG music channel. След срещата Денис бе забелязан да вечеря с тайнствена дама в изискан столичен локал, където той пристигна посрещнат с подобаващо внимание от управата. Задълбоченият разговор бе така дискретен, че нито мимика или жест издаваха неговата същност. На друга вечеря на следващия ден, празничен тост отбеляза 17-тата годишнина от създаването на телевизия ФЕН, която в годините е излъчила не един и двама любимци от средите на попфолка.

Говорещият с риби

Мишо Заимов с нова книга

Интелектуалецът и бонвиван Михаил Заимов с нова книга. “Черноморски диалози” съдържа 83 кратки поетични текста в проза и 83 оригинални подводни фотографии на самия автор. Книгата е изпълнена с много любов към Майката природа и с размисли за сложните взаимоотношения на съвременния човек с нея, но и със самия себе си, с чувство на преклонение към този красив свят на спокойствието, в който вечността говори на собствен си език - мълчанието.

Подходяща за всички възрасти, книгата е особено привлекателна за децата, пред които разкрива тайните и красотата на морето и ги учи на определен вид общуване - уж говорейки си наум с морските обитатели, авторът задава тон на хармонични отношения между съществата от човешки и нечовешки вид, основани на взаимоуважение, разбиране, толерантност и... обич.

Коментари

Задължително поле