В ложата на Лорда: Ядем кето, „кьораво” и „сакато"...

Всеки се е заел да ориентира света какво и по колко да яде

Каквото ви сервират - изяжте наполовина

Хранителната митология на българина се променя с по близо 700 калории в минута. Километражът на тази наивност вече бие най-горните му степени, без да се знае дали няма да избухне я от някой стомах, я от някой мозък пане, каквито често се оказват мозъците на хранителните гуру-та.

Наистина, всеки се е заел да ориентира света какво и по колко да яде, като често тези проповедници на здравословие изглеждат по-зле от нуждаещите се. Лятото задава нови параметри за външния ни вид и изглежда всичко се втурва за бързи диети с бързи резултати, опитва се всичко, независимо дали е проверено или не.

Принципът на ЕЖК /една жена каза/ върлува с пълна сила, а възприятието на такива рецепти се приема с наивна готовност, почти никога съобразено с личното здраве или ефекта.

След сгромолясването на уж стабилни и ефективни диети в годините, уязвимият пациент все още се отдава на внушения и завъртени наименования. Напоследък в онлайн пространството върлува неясният облак на диетата кето, чийто напудрени и неясно объркващи насоки изобщо не пасват на ежедневието на хората. В повечето описания на кето диетата, уж неволно, между другото и то - моля ви се, само заради вашето здраве, се вмъква скритата реклама на някакви добавки, с които да подобрите режима си.

Препоръчват се бадемови и кокосови брашна, стевия, чудовищно дрън-дрън, неясни изречения с по 25 думи всяко, в които се объркваш и губиш. Но никъде, в която и да е диета, не се споменава да ходиш пеш, да изкачваш стълби, да контролираш количеството храна, да избягаш основни натоварващи храни. 

Хранителните заблуди отново се промъкват през стомаха на потребителя, който в преносен и пряк смисъл си яде кето, кьораво и сакато, каквито знаете, са повечето банички, бози, сандвичи и бързи закуски.

Като човек, който внимава за теглото си, но не съм правил нито една диета в живота си, ще споделя, че правилното е винаги индивидуално. Макар човешката структура да е привидно еднаква, за всяко тяло и ум важат различни нюанси, цели групи клетки и уговорки, за да може една диета да е повсеместно валидна. 

Аз вярвам на усета, слагайки встрани на първо място основните източници на затлъстяване - солено, мазно, тесто и захар. Когато вовеки се сбогувате с тези групи, ще сте на половината път да сте щастливи от теглото си. После може да приложите принципа на количеството. Каквото ви сервират - изяжте наполовина. Предястие и десерт не са необходими. Едно основно, дори без салата ще удовлетвори глада ви. Десерт може да вземете час или два след обяда, ако питате мен, изобщо не ви е необходим. Препоръчвам веднъж в седмицата да си угодите, което важи и за други храни, без да ви става навик. Принципът, че веднъж се живее, не бива да отваря мислите и устата ви за повече храна. Мислете и за други житейски наслади, като духовните. Те елегантно ще ви покажат нови удоволствия като поезия, музика, изкуството на операта или музика, която допада на сетивата ви и ще заместят потребностите на необмисленото хранене.

Просто чувствайте, че това е нов начин на живот, без да е необходимо да кокетничите, да изисквате света да ви ръкопляска за това. Не. Просто променете мисленето и от там живота си и му се насладете.

Fashion idol

Винсент Никло

Абсолютна свежест е разпределена между природните черти на популярния певец Винсент Никло и избора му на облекло. Класиката седи на своя пиедестал тук, без да парадира или изисква аплодисменти. Просто класика в чистия и вид и форма, звънка като плесница в лицето на изневярата, но все така пълна с любов. Винсент покорява с прическа, фигурата му е непокътната и го отдалечава, слава Богу, от всичките му колеги с големи гласове, повечето от които с наднормено тегло. Обърнете внимание на малките копчета на ризата, които са церемониални и се поставят и махат не като обикновените. Възможно е те да са от черен, полускъпоценен камък, разновидности се намират от рубини, изумруди или просто цирконии. Папийонката е в точния размер, тя изглежда и е наистина по-голяма от обикновените. Може би сте забелязали стегнатите ръце през смокинга. Момче за пример!

Бленувани пътешествия

Ирина Цонева мечтае за Париж

Красивата Ирина Цонева - журналист в „Новините” на „По света и у нас” на БНТ 1 влиза в преддверието на лятото с нови, свежи цветове и мечти. Дъщерята на писателя Васил Цонев дори започва да мечтае за пътешествия, които да подновят спомените й в Париж и Ню Йорк, където харесва да се разхожда по празните сутрешни улици. Цонева с радост би посетила отново Париж, когато мерките позволят това, за да закуси кроасан и да изпие капучино с изглед към Айфеловата кула. В България племенницата на Коста Цонев обаче може да практикува и го прави, да язди любимите си коне. Тази нейна любов датира от 2003 г., когато е в Хага със Симеон Втори, тогава министър председател на България. При сутрешния си крос тя вижда двама мъже с бели коне, които като мираж я задминават. Любовта се оказва дълбока и вечна. 

Семейно щастие

Д-р Червенков очаква второ дете

Добрите новини при известният ортопед д-р Йовко Червенков напоследък изобилстват. След близо осем годишен брак, двамата със съпругата му Велина очакват второ дете. В качеството си на водещ лекар в своята област ортопед-травматолог, специалистът по функционални и естетични деформитети в областта на ходилото - вродени или придобити, е сред разпознаваемите имена сред колеги и пациенти у нас и по света. Междувременно, заради модерната си външност, както и любовта си към българската поп музика, д-р Червенков е поканен да оглави почетния Комитет на наградите „Певец на годината“. В тази своя роля, той ще може да определи и участва в съставяне на номинациите на престижния конкурс, чиято гала церемония ще се проведе на 2 юни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл