В малките градове взимат жилище с доходите на семейството за три години

В България жилищата са по-достъпни спрямо ситуацията на пазара на имоти в другите страни от ЕС.

В София е най-трудно

Колкото по-малко е населеното място, толкова по-достъпни за домакинствата са жилищата там, пише в анализ на една от големите банки в страната. Анализът определя доколко достъпни са жилищата в различните населени места в зависимост от това колко години домакинство със средни доходи трябва да спестява целия си брутен доход, за да купи жилище.

Според използваната в анализа скала за оценка жилищата се смятат за “достъпни”, когато домакинство със среден доход трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер 73 кв. м. Жилищата се смятат за “умерено недостъпни”, когато са необходими доходите на домакинство за между 3,1 и 4 години, “сериозно недостъпни” са жилищата, за които този показател е между 4,1 и 5, и “крайно недостъпни” са апартаментите, за които показателят е над 5,1.

При този начин на измерване на връзката между цени на жилища и доходи на домакинства, най-недостъпни са жилищата в четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Жилищата са достъпни за около 20% от домакинствата с най-високи доходи в тези четири града. В столицата, сравнително достъпни за домакинствата със средни доходи са жилищата в 16% от общо 98 изследвани района (тоест в тези квартали съотношението средна цена на жилище разделена на средния брутен годишен доход на домакинство е по-ниско от 4,1 пъти). В същото време в по-малките населени градове като Плевен, Пазарджик, Перник, Шумен и Велико Търново жилищата остават достъпни за домакинствата със средни доходи.

Жилищата в България са по-достъпни за хората спрямо апартаментите в другите страни от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти