В Монтана скочиха срещу поскъпването на водата

Граждани, местни управи и депутати в област Монтана се обявиха против планираното поскъпване на водата в региона през следващите пет години. Според подготвения от ВИК – Монтана бизнес план за развитие на дружеството до 2021 г. в края на периода комплексната цена на водата в областта трябва да достигне 2, 987 лева за куб. м, а инвестициите 5,8 млн. лева.

Ако в началото на август КЕВР одобри плана, поскъпването на чешмите ще започне от 1 септември. Предложените цени обаче подпалиха недоволство сред граждани, общински управи и народни представители. „Поскъпването на водата за част от районите е доста сериозно и това притеснява хората. Не може в най-бедните общини Чипровци, Вършец и Георги Дамяново водата да поскъпва със 110 % - от 0, 76 лв. на 1,62 лв. Това е непоносимо!”, заяви депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров. Той обяви, че ще подготви възражение срещу проекта.

Против планираните нови цени на водата застанаха и общините от региона, въпреки, че повечето от тях предварително са подкрепили промените. „В община Бойчиновци гласувахме против, защото смятаме, че предлаганото увеличение е немотивирано, а механизмът за разпределението на събраните от ВИК средства не е ясен. През последните години общината ни е подменила 58 км тръби, а ВИК – 9 км. Цената при нас ще се покачи от 1,70 лева сега на 1,93 лева през септември. Но не знаем какво ще получим срещу това увеличение!”, заяви кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев. Становище против готвените нови цени пише и областният управител Росен Белчев.

„Не съм съгласен с шоковото поскъпване на водата в общини, където повечето хора са с много ниски доходи или без постоянни доходи. Надявам се в КЕВР да се съобразят с възраженията ни!”, подчерта губернаторът. В Монтана очакват министърът на регионалното развитие Николай Нанков да посети региона, за да се запознае на място с проблемите във водния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България