В Народното събрание ще гласуват Бюджет 2017 г. на първо четене

парламент

На днешното пленарно заседание парламентът ще обсъжда на първо четене Законопроект за бюджета на Република България за 2017 година. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Въпреки оставката на правителството, управляващите не оттеглиха законопроекта. От своя страна опозицията, в лицето на „БСП лява България” и ДПС заяви, че няма да го подкрепи и посочи различни аргументи в подкрепа на позицията си. Сред тях са несъгласие с правителствената финансова политика, ограничението на някои плащания, както и твърдението, че приемане на бюджета е задължение единствено на управляващото мнозинство.

От АБВ също обявиха, че няма да дадат подкрепата си за законопроекта, защото правителството е в оставка, а според тях следващото легитимно избрано такова само трябва да избере с какъв бюджет да работи.

Ако бюджетът за следващата година не бъде приет, законът предвижда да се изпълнява този от предходната, месец за месец, с 1/12 от разходите по стария бюджет. В мотивите на вносителите се посочва, че приоритет в бюджета за 2017 г. са образование, здравеопазване и модернизацията на армията.

Очаква се реалният растеж на БВП да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Предвижда се увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика