В периода на извънредното положение: Една трета от сделките с имоти в София са в кеш

34% от покупките на жилища в София по време на извънредното положение са платени със спестявания, без банково финансиране.

През двата месеца на извънредно положение у нас сделките с жилища в София, платени в брой, имат дял от 34%, показва анализ на компания за недвижими имоти. С кредит между 80% и 100% от стойността на имота са платени 11% от апартаментите. 20% от клиентите са използвали банково финансиране за между 50% и 80% от цената.

Купувачите на имоти в периода 13 март - 13 май в София са били предимно хора с възможности да платят цялата цена със спестяванията си, но въпреки това са взимали и кредит.

“Макар и по-консервативни, банките продължават да кредитират покупката на жилища. Може да се каже, че отпускането на заеми за бизнес имоти се затрудни, но хората, които искат да се сдобият с жилищен имот, могат да разчитат на финансовите институции. При отпускането на кредит значение имат основно секторът, в който работи купувачът, както и качеството на имота”, коментираха от компанията за имоти.

Коментари

Задължително поле