Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

В Пловдив вече лекуват херния през 0,5 см разрез

Иновативен метод за лечение на ингвинална (слабинна) херния въведе екипът на отделението по лапароскопска хирургия в пловдивската верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“.

„Правим вече тоталната екстраперитониална пластика (ТЕП) като рутинна интервенция. При нея достъпът се извършва през 0,5-сантиметров разрез, който се прави в областта на пъпа. При този лапароскопски подход, по-известен като безкръвен, със специален инструментариум и видеокамера се прониква между слоевете на коремната стена и се достига до херниалния сак. Той се отделя и без да се прониква в корема, на мястото на дефекта се поставя полипропиленово платно, което заема анатомически формата на малкотазовото пространство. С него се покрива не само наличният херниален дефект, но и други анатомични области. По този начин болният се предпазва от поява на нови хернии на други места“, твърди началникът на отделението д-р Васил Ангелов.

И допълва, че у нас годишно 22 000 души се оперират от херния, а в 30% от случаите тя се появява отново. С новата методика рискът от възобновяване на страданието значително намалява, като в нашата практика е сведен до 2%, декларира известният хирург. Според него проблемът с ингвиналната (слабинната) херния е изключително разпространен и всички, които страдат от него, се оплакват от разширени вени и хемороиди. Причина за появата е слабост на съединителната тъкан на коремната стена, която е заложена генетично. Провокира се още от физически натоварвания, хронични заболявания на белия дроб, съпроводени с кашлица, както и от запек.

При развитие на заболяването пациентите получават подутина в слабините, чувстват тежест и болки, които се увеличават при физически усилия. Ранната диагностика предпазва от заклещване и се избягва спешна операция. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-редки са рисковете от усложнения. Преимущество на тази методика пред конвенционалната отворена херниопластика освен козметичен ефект е и бързото възстановяване на пациента, липсата на болки дори в ранния следоперативен период. Операцията влиза в пакета на еднодневната хирургия, тъй като няколко часа след интервенцията пациентът е абсолютно подвижен и реално може да бъде изписан от клиниката, което значително намалява разходите по лечението му, а самият той се възстановява комфортно вкъщи, категорични са от „Медлайн“-„Централ Хоспитал“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.