В Румъния беше извършена първата трансплантация на бял дроб

За първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а операцията, която беше направена в болница в Букурещ, продължи седем часа, съобщава Медиафакс.

Болница "Света Мария" в румънската столица осъществи днес първата трансплантация на бял дроб в Румъния, съобщи председателят на Националната агенция за трансплантации Раду Дяк.

Органът е взет от 46-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив, намиращ се в състояние на мозъчна смърт, след като семейството му дало съгласието си.

Ръководител на екипа, извършил трансплантацията, е д-р Игор Тудораке, шеф на Центъра за белодробна трансплантация в Хановер, който пристигнал с полет от Германия през нощта. Операцията е продължила от 04.00 до 11.00 часа днес.

Пациентът, който според информационния сайт Зиаре е 37-годишен мъж от североизточния град Яш, е понесъл добре интервенцията и се намира под наблюдение, заяви мениджърът на болница "Света Мария" Нарчис Копка.

Болница "Света Мария" е единствената болница в Румъния, акредитирана за извършване на белодробна трансплантация, отбелязва сайтът.

Лечебното заведение, администрирано от кметството на Букурещ, стана обект на скандал през 2016 г., когато тогавашният здравен министър Влад Войкулеску заяви, че акредитацията е получена незаконно под политически натиск, а мениджърът Нарчис Копка заведе дело срещу него.

Коментари

Задължително поле