В Седмицата на любовта: Стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания

Снимка: Pixabay

В най-любовната седмица от годината, когато на 14 февруари отбелязваме Деня на влюбените, стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания.

Тя се провежда ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият. Последният четвърти етап е в периода 14-31 август.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

Посланието за „Свети Валентин“, което Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи и партньорите на кампанията отправят е „Отговорността е секси“. С това напомняме, че използването на презерватив предпазва от сексуално предавани заболявания, включително ХИВ/СПИН. Тази година зад съвместната ни инициатива застава актьорът Александър Сано, съобщават от Министерство на здравеопазването.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в края на 2022 г. близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на починалите от заболявания, свързани със СПИН е 630 хил.  

Данните сочат, че в световен мащаб близо 76% от инфектираните с ХИВ лица получават антиретровирусна терапия.

За периода 1986-2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253.

90,5% от тях посочват като вероятен път на заразяване сексуален път, а 9,1%  - инжекционна употреба на наркотици. 4 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо жените през изминалата година. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25% и възрастовата група 40-49 г. – 23%.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 (98.6%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2022 г. е 4,8, а средният показател за страните от ЕС през 2022 г. е 5,1. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас 3,9.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве