В Сирия тестваха руските ракети С-500 „Прометей“

В Сирия се е провела проверка на най-важните елементи на руската система за противовъздушна отбрана С-500 „Прометей“, пише вестник „Известия“, като се позовава на източници от военно-промишления комплекс на Русия, предава РИА Новости.

По думите на събеседниците на изданието, при тестването специалистите са открили „някои проблеми“ в работата на техниката, но са успели да ги отстранят бързо.

Уточнява се, че изпитанията вече са завършени и признати за успешни.

Както отбеляза бившият заместник главнокомандващ на ВВС по въпросите на обединената система за ПВО на Съюза на независимите държави (СНГ) генерал-лейтенант Айтеч Бижев, в хода на изпитанията, които предшестват доставянето на системата на армията, е отделено специално внимание на безотказната работа на всичките й компоненти.

По неговите думи, техниката „се изпитва в тежки технически и климатически условия и работи буквално до износване“. „Само в такъв режим на експлоатация могат да се идентифицират недостатъците. След това всички повреди и проблеми се обобщават, докладват и се провежда работа по тяхното отстраняване“, разказа той, като добави, че Сирия подхожда добре за такива изпитания, защото там винаги е горещо и има много прах.

Коментари

Задължително поле