В Струмица започна съвместното заседание между правителствата на България и Македония

В македонския град Струмица започна първото съвместно заседание между правителствата на България и Република Македония. По-рано днес, във Водочки манастир, министър-председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев разговаряха на "четири очи". Преди началото на пленарното заседание двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

От българска страна в заседанието участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

На него ще се обсъждат възможностите за активизиране на отношенията между външните министерства, взаимодействието и взаимопомощта при бедствия, подкрепата на обучението и подготовката на войниците от македонската армия, сътрудничеството в областта на комуникациите, инвестициите и енергетиката.

Ще бъдат подписани двустранни документи въз основа на постигнатите договорености и в съответствие с Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан през август. По-рано правителството в Скопие съобщи, че напредъкът на добросъседските отношения между двете страни ще бъде отбелязан с приемане на съвместна декларация.

След края на заседанието Бойко Борисов и Зоран Заев ще дадат пресконференция в Дома на армията в Струмица.

В протокола е предвидена и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от страната ни за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България