В Турция отбелязаха годишнината от смъртта на Ататюрк

В мавзолея-гробница на Ататюрк в Анкара (“Анъткабир“) президентът Реджеп Тайип Ердоган, лидерите на политически партии, висши държавни служители и генералитетът взеха участие в ритуала по отбелязване на годишнината, предаде БНР.

„Ние ще продължим с всичките си сили да поддържаме, развиваме и засилваме нашата република, която ни беше завещана от Ататюрк“, заяви в обръщението си президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. В мавзолея-гробница се стекоха и десетки хиляди турци от цялата страна, за да се поклонят пред паметта на Ататюрк, и музейният комплекс ще остане отворен до полунощ.

В отделна церемония в президентския дворец турският лидер отново подчерта, че турският народ е решен да защити родината и флага си и че Турция продължава развитието си с мощта, която черпи от миналото, въпреки всички опити да ѝ се попречи. Той използва и повода, за да атакува тези, които „използват наследството“ на основателя на Републиката, за да „мразят скрито нацията“.

Реджеп Тайип Ердоган беше категоричен, че нито Ататюрк, нито Републиката ще бъдат оставени в ръцете на хора с такова съзнание и осъди превратите, направени под претекст, че са в името на продължаване на идеите на основателя на съвременна Турция.

Междувременно стотици хиляди души посетиха истанбулския дворец „Долмабахче“, където завършва земния си път първият турски президент.

Въпреки че е неучебен ден, в училищата се състояха възпоменателни церемонии, в които участваха учители, ученици и граждани.

Мустафа Кемал Ататюрк е роден през 1881 г. в Солун, тогава част от Османската империя. Учи във военни училища в родния си град, Битоля и Истанбул. Бил е военен аташе в България. Прочува се като командир на турските части при отбиването на английския десант на полуостров Галиполи и Дарданелите през 1915 г.

След края на Първата световна война повежда националноосвободително движение срещу страните-победителки от Първата световна война, която се увенчава с успех. През 1923 г. султанатът е премахнат и Турция е обявена за република. Като неин пръв президент Ататюрк провежда модернизационни реформи, отменя халифата и арабицата и въвежда латиницата. Умира през 1938 г. в Истанбул.

Коментари

Задължително поле