В Търговище масово регистрират домашни кучета в кампания на Общината

куче

2 486 станаха регистрираните в националната информационна система на агенцията по храните домашни кучета в Търговище след предприетата кампания от местната Община. Само през миналата година в тази база са вкарани данните на 1 962 животни, докато през 2016 г. там са били вписани едва 54 кучета.

Близо 1 000 от узаконените любимци обаче все още не са декларирани в Общината. В нейния регистър към момента има 1 439 домашни кучета. От кметството припомнят, че преди старта на разяснителната кампания за отговорностите на собственици на кучета по закон, те са били в пъти по-малко. През 2015г. са регистрирани и е плащана такса само за 255 четириноги обитатели на апартаменти и къщи.

Вписването на животните става само след поставен чип и издаден паспорт. При липсата на чип глобата за собствениците е 200 лв. В тази връзка Община организира миналата година преброяване на кучетата в 51 села и 2 квартала и започна кампания за поставяне на чипове на животните по места.

След узаконяването на кучето следва то да бъде декларирано в „Местни данъци и такси” в Общината и да се плати такса. За града тя е 10 лв., а за селата 5 лв. От такси са освободени стопаните, които са кастрирали любимците си, кучетата на инвалиди, тези на БЧК, организациите на бюджетна издръжка и други, описани в закона за ветеринарномедицинската дейност. Плащането на таксата е до края на март или според времето на придобиване на ново куче.

В Търговище предстои и пролетна кампания за организирано чипиране на кучета по селата и зоните за труд и отдих, откъдето най-често се изоставят кучета. Отново се напомня и на управителите на етажната собственост да подават данни за любимците в жилищните блокове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България