В Търговище променят наредба, пускат „паяк” срещу безразборното паркиране

Снимка: Архив

Въпреки засиления контрол и предупрежденията, има множество изоставени коли

Предложения за промени в местната наредба за организация на движението публикува на сайта си общината в Търговище, за да обезпечи нормативно разчистването на улиците от превозните средства на нарушителите, с помощта на репатриращ автомобил. Новите текстове определят реда, по който ще става принудителното преместване на неправилно паркирали коли. За осигуряването на дейността се предвижда наемането или закупуването на т.нар. „паяк”, с който ще бъдат ангажирани служителите от общинското предприятие, което отговаря и за паркингите.

Промените предвиждат преместването на неправилно паркиран, или изоставен от години, автомобил да струва на собственика му 40 лв. Репатрираните коли ще бъдат оставяни на специален паркинг, където престоят ще струва 1,20 лв. на час.

До предложенията за промени се стигна, след като от местната администрация повече от година предупреждаваха, че ще се премине към принудително премахване на стоящи от години коли, които заемат места за паркиране, пречат на почистването и създават други неудобства. Въпреки предприетата кампания с предупреждения, по улиците все още има множество коли, а безразборното спиране по тротоари и паркове е непрекъснато.

Увеличеният в пъти брой на превозните средства, недостигът на зони за паркиране, както и затрудненията за движението и безопасността, принудиха администрацията за премине към по-сериозни мерки, като предлаганите сега. За да станат факт, те трябва да бъдат приети от общинския съвет и да се осигурят нужните средства за дейността. В едномесечен срок гражданите могат да правят предложения по съответни ред в общината за допълване или промени в предлаганите текстове.

Коментари

Задължително поле