В Украйна проверили само 7 атлети за допинг през 2016-а

Само 7 лекоатлети са били проверени в Украйна през 2016-а, алармира Световната антидопингова агенция (ВАДА). За сравнение тестваните през миналата година са 200, а през 2014 г. - 300.

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) призова украинците да засилят контрола, който на практика липсва. В противен случай местната федерация може да последва руснаците, които бяха извадени от ИААФ.

Според законодателство на Украйна парите от държавния бюджет за тази дейност могат да се използват само за изследване на проби в украински лаборатории - разясни сложния казус Игор Гоцул, президент на местната федерация. - А тези проверки следва да се правят в лаборатории, акредитирани от ВАДА. Украинската обаче не е сред тях. Затова тестовете трябва да се пращат в чужбина, но сегашният закон не го позволява.“

И призова за законодателни промени властите в страната.

Същевременно ИААФ позволи на рускините Даря Клишина и Юлия Степанова да стартират на европейското през март като неутрални състезателки.

На снимката

Двукратната еврошампионка в скока на дължина Дария Клишина, която бе замесена в допинг скандала с руските атлети, ще може да стартира като неутрален състезател на първенството в Белград през март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт