В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради

Снимки: Авторът

Делото срещу двамата машинисти е в ход

Точно 3 години след адската жп катастрофа в шуменската община Хитрино, която погуби 7 души, населеното място още е строителна площадка, но за добро. Разрушените къщи на хората - 23 домове, бяха вдигнати отново /11 от тях с помощта на Камарата на строителите б.а./, а сега се ремонтират обществени сгради, водопроводи и улици. В ход е изпълнение на 13 проекта за близо 17 млн.лв., казва зам.-кметът Ахмед Ахмедов.

Усилено се възстановява сградата на общината - точно пред нея на 10 декември 2016 г. дерайлира влаковата композиция и щетите са големи. Възстановява се и Младежкия дом, предстои строители да влязат и в сградата на Читалището. "Много е напреднала реконструкцията на вътрешния водопровод на село Хитрино и на довеждащия водопровод. Готови са на 80%", казва Ахмед. В Хитрино са успели да започнат реконструкция и на уличната мрежа. Правят се нови настилки и тротоари, но само когато времето позволява. Пред завършване е и нова сграда на Полицейски участък.

Остава да започнат ремонти на Детската градина "1 юни", да се изгради спортна площадка в СУ "П.Берон I" и да започне подмяна на уличното осветление.

До лятото на идната година се очаква ремонтите да приключат и тогава да се сбъдне обещаното от дългогодишния кмет Нуридин Исмаил "Хитрино да стане кукла".

Равносметката е още, че по 200 къщи в Хитрино са извършени частични или основни ремонти, а 35 домакинства са получили строителни материали сами да поправят по-леки щети. Животът на хората "влиза в релси". Категорични са, че преживяното не може да бъде заличено по никакъв начин, нито пък обезщетено. Молят се никой, никога да не преживява техния ад.

Делото "Хитрино" още е в ход в Окръжен съд в Шумен. Последното заседание на 5 декември се отложи заради заболяване на един от машинистите. Очакват се поредни важни експертизи за изясняване на жп инцидента, който доведе до теч на пропилен, взрив и пожари в населеното място. Обвиняеми са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков.

Коментари

Задължително поле