В чест на Вазов: откриха две изложби в Националната библиотека

Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей

Повече от сто родолюбци и почитатели на Патриарха на българската литература се стекоха в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 7 юли, за да присъстват на откриването на две изложби: „Певец на две епохи” – изложба с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека, и „Българийо, аз всичко тебе дадох...” – изложба за житейската и творческа биография на Вазов, подготвена от Националния литературен музей. 

Специални гости на събитието бяха Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Деян Дойнов – кмет на гр. Сопот, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ. 

Двете експозиции бяха разположени в централното фоайе, а тържеството продължи повече от час.  
За влиянието на Иван Вазов в културната памет на нацията ни и за работата си върху реализацията на изложбите говориха: доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, поетесата Яница Радева (експерт в НБКМ), Соня Кирицова (експерт в НЛМ).

В експозето си доц. Александрова отбеляза: „Част от експонатите се представят за първи път. От дълго време се подготвяме за този юбилей, предизвикателството КОВИД-19 не можа да ни спре. Проведохме рубриката „Вазови строфи” – всяка седмица представяхме по едно стихотворение. Подготвихме три виртуални изложби – първата беше за 11 май: илюстрации от първото издание на „Под игото” на английски език (Лондон, 1893); втората изложба беше с уникални документи, а третата се фокусираше върху творчеството за деца на Вазов. Сега вие бихте могли да видите нови експонати – електронно издание на първото издание на „Под игото” (по проект на Министерство на културата) и фототипно издание на „Под игото” от 1894 г. (чрез дарение на сем. Александрови)”.

В приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова съумя да изведе чисто човешкото присъствие на Вазов във всеки български дом: „Неговото слово никога не остарява. Вазов е нашата отправна точка. „Аз съм българче” не е само стихотворение, то е клетва”.

Зам.-министърът Амелия Гешева говори за рецепцията на Вазов в днешния ден: „Културата е тази, която е нужна във всеки един момент. Във всеки български град, училище или читалище през тази година ще звучат словата на Вазов, за да повярваме, че наистина България е над всичко. Днес Вазов е нужен, за да продължим да вярваме в бъдещето на народа ни – с вяра и обич. За мене Вазов е необятна вселена. Може би ще ни остане време в забързаното ежедневие да се вслушаме в неговата „Молитва”: „Дядо господи, прости ме, моля ти се от душа, с ум разум надари ме, да не мога да греша!”

От своя страна, Атанас Капралов представи акцентите в документалната изложба на Националния литературен музей и фокусира вниманието на публиката върху културната ценност, която представлява къщата-музей „Иван Вазов” в центъра на София: „Тук са съхранени стотици артефакти от живота на колоса на родната литература. Бих казал, че той е фундамент на културата ни, не случайно „Под игото” е най-четеният роман за 20 век. А влиянието на неговото творчество върху културната ни идентичност и самочувствие е равностойно на влиянието, което Пушкин има върху руската литература. По повод юбилея ние подготвихме и специално издание „Юбилеен вестник” за Иван Вазов, а инициативите ни продължават и през следващите дни. Заповядайте пред Народния театър на 9 юли от 10,30 ч., когато ще открием изложба заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова”.

Какво още предстои пред Националната библиотека?

На 9 юли от 20 ч. ще се проведе видео мапинг „Вазов – живот чрез творчество”; ще се открие изложба „Зад кулисите на „Под игото”; ще звучат изпълнения на Дамски хор „Морфова – Прокопова”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура