Утре в 9 часа́ отварят политическия пазар

Първото заседание на 45-ото Народно събрание ще бъде в Сградата на съгласието, където има места за гостите - дипломати, духовни водачи на различните религии, представители на съдебната власт.

Депутатите ще се закълнат в Сградата на съгласието

Очертават се трудни преговори, които най-вероятно ще завършат с катастрофа и предсрочни избори

ГЕРБ имат ново юридическо острие - Дани Каназирева

Точно в 9 часа утре ще бъде отворен политическият пазар в 45-ото Народно събрание.

От три дни по кьошетата на държавата се предлагат различни стоки от политическите работилници, структурират се нещо като ценоразписи, обясняват близки до ръководствата на политически сили, с които “Труд” поддържа постоянни връзки.

Участници в неформалните разговори са категорични, че нещата ще станат по-ожесточени още при първото заседание на Народното събрание. Най-точното определение за това, което се очаква да се случи, е: отваря се труден политически пазар, който най-вероятно ще завърши с катастрофа за 45-ото НС.

Като начало е изключително важно коя от предложените кандидатури от партиите ще бъде избрана за председател на НС. Очаква се това да е претендентката на “Има такъв народ” - юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева, която е бивш шеф на Дирекцията по правни въпроси в 44-ото НС. Изборът ѝ би бил индикатор за готовността на парламентарните групи в новия парламент да подкрепят евентуално правителство, предложено от партията на Слави Трифонов.

В ГЕРБ все още не са свикали заседание на групата, за да утвърдят кандидатура за шеф на НС. До вчера имената, които се завъртяха, бяха това на новото юридическо острие на партията Дани Каназирева, която е доктор по конституционно право и на Александър Ненков, който изненадващо се появи на контактна група в НС.

Според източниците на “Труд” най-интересна била битката в групата на “Изправи се! Мутри Вън!”, където Мая Манолова и Татяна Дончева били в яростна конкуренция. Възможно било до утре да стане ясно, че такава група в новия парламент няма да има.

Манолова вече каза, че не е задължително Николай Хаджигенов да е част от тяхната група. Депутатите от “Мутри вън” са на санитарния минимум. Достатъчно е петима да решат, че не им харесват условията, диктувани от Манолова и всички 14 депутати да се окажат независими. Все още обаче Манолова таи надежда, че президентът би могъл да връчи третия мандат на тях и затова щяла да положи усилия да направят ПГ и групата им да оцелее до третото раздаване на мандат.

Всичко останало утре е въпрос на процедура. Първото заседание според правилника на НС се открива от най-възрастния от присъстващите народни представители. В случая това е Мика Зайкова на 79 г. от “Има такъв народ”. Тя ще ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание. След кратката реч на най-възрастния депутат народните представители полагат предвидената в чл. 76, ал. 2 от Конституцията клетва устно, което се удостоверява с подписване на клетвен лист. Клетвата гласи следното: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

Под председателството на най-възрастния народен представител се провеждат разискванията по избора на председател на НС, както и самият избор. Преди това се приемат процедурни правила за условията и реда за избор на председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Политическите сили предлагат кандидатури за председател и зам.-председатели на НС. Всяка парламентарна група има право на зам.-председател. След като се избере ръководство на парламента, министър-председателят подава оставката на правителството. След гласуването ѝ председателят насрочва следващото заседание на НС.

Проф. Михаил Константинов, специално за “Труд”

Минималните коалиции

От математическа гледна точка задачата за конструиране на минимални коалиции в 45-то Народно събрание се формулира по следния начин.

Дадени са 6-те числа 75, 51, 43, 30, 27 и 14, чиято сума е равна на 240. Трябва да се разделят тези числа на групи (коалиции), така че: 1) сумата на числата във всяка група да е по-голяма от 120 и 2) ако махнем едно число от някоя група, то сумата от числата в тази група става по-малка от 121.

Така например коалицията (75,51) е минимална. Коалицията (51,27,14) не е минимална, защото сумата 92 е по-малка от 120. Коалицията (51,43,30,27) не е минимална, защото, ако се махне числото 27, то сумата 124 все още е по-голяма от 120. Подчертавам, че в тази задача става въпрос не за политически коалиции, а за групи от цели числа.

Оказва се, че има осем такива коалиции: една двойна, шест тройни и една четворна. Резултатите са дадени в таблица.

Определението е окончателно

ВАС отхвърли жалба срещу Борисов

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на гражданското сдружение БОЕЦ, която атакуваше отказа на Бойко Борисов да стане депутат.

Сдружението подаде жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което Борисов беше изваден от кандидатските листи на своята партия след провеждането на изборите.

Впоследствие БОЕЦ подаде друга жалба срещу отписването на други 14 избрани за депутатите от листите на ГЕРБ, ДПС и “Има такъв народ”.

ВАС отказва да разглежда жалбата с аргумент, че БОЕЦ не може да обоснове правен интерес. Право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, а БОЕЦ не участва.

“На гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив изключително на прокуратурата”, приема ВАС.

Определението е окончателно.

БОЕЦ внесе своята жалба в петък с аргумента, че Борисов има право да се откаже от депутатското си място, но след като се закълне и си подаде оставката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения