В Швеция продават цяло село за 7,3 млн. долара

Цяло село заедно със завод за бутилиране на минерална вода в Швеция може да бъдат купени за 7,3 млн. долара.

Намира се на 125 км. от Стокхолм

Има и минерална вода

В Швеция продават цяло село за 7,3 млн. долара. Сатра Брун е “уелнес село” на около 125 км от шведската столица Стокхолм. То датира от 1700 г., когато доктор Самуел Скраге открива минерален извор в Сатра и купува земята наоколо. След това построява кладенец, болница, църква и жилищни имоти.

Това се случва във време, в което популярността на естествените водни извори нараства значително, тъй като пиенето и къпането във висококачествена вода се смятало, че има балансиращ и лечебен ефект върху здравето и благосъстоянието на хората, пише “Си Ен Би Си” (CNBC).

Мълвата за “лечебните свойства” на водата в Сатра Брун се разпространява, привличайки представители на местния елит, които строят летни имоти там, а земята впоследствие им е подарена.
Гостите на селото били призовавани да пият от местната вода всеки ден. Предлагали им горещи и студени бани, тъй като се смятало, че те помагат за балансиране на емоционалното състояние.

През 40-те години на 18-и век земята и къщите са изкупени от епископ, който няколко години по-късно ги завещава на университета Упсала, който е един от водещите в Швеция.
През 2002 г. университетът продава Сатра Брун на 16 местни предприемачи и оттогава то се управлява като уелнес център и място за провеждане на събития.

Самото село е с площ от 60 акра, като други 84 акра земи също са включени в офертата. От 2015 г. в селото има и завод за бутилиране на вода, който също е включен в цената. Това е един от едва седемте минерални извора в Швеция, които са отличени за най-чиста вода.

Сатра Брун, с всичките му имоти, е регистрирано като дружество с ограничена отговорност, което означава, че няма ограничения за чуждестранни купувачи, казва имотният брокер Йонас Мартинсон, който описва архитектурата на селото като “разходка през времето”.

Коментари

Задължително поле