В Ялта вдигат паметници, унищожени от вандали в САЩ

Паметник на 32-ия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт, взел участие в конференцията в Ялта през 1945 г., на улица „Франклин Рузвелт“.

Курортната столица на Крим иска там да монтира статуи, съборени от активистите на Black Lives Matter

Кметът Иван Имгрунт публикува видеообращение към Доналд Тръмп

Фантастичният по замисъл кримски проект вече придобива съвсем реални характеристики. Първата идея бе оповестена от новия кмет на Ялта Иван Имгрунт. Този русокос и роден в Кубан мъж много прилича на първите американски колониалисти. Липсва му само каубойската шапка-стетсън и уинчестъра и можеше да се снима в уестърн.

Първо, Иван Имгрунт публикува видеообращебние към Доналд Тръмп в Youtube с предложение за възстанови американските паметници в Ялта, така мразени от участниците в настоящите протести. След това той потвърди на живо по радио „Кримски спътник“, че наистина е готов да вземе скулптурите, които са ненавиждани зад Океана. „С подобни действия ние потвърждаваме, че не изоставяме приятелите си. Трябва да почитаме паметта на онези, които се отнасяха с уважение към Русия. Обръщам се към президента Тръмп като човек, от когото зависи окончателното вземане на решение. Научихме, че те искат да хвърлят в океана паметника на основателя на руските селища в Аляска Александър Баранов и да разрушат паметниците на онези американски президенти, които са били приятели на Русия и са се отнасяли любезно към нашата страна“, заяви Имгрунт.

Според него тези паметници могат да бъдат издигнати близо до кримския бюст на Франклин Рузвелт. Както знаете, през зимата на 1945 г. 32-ият президент на САЩ и неговите съюзници в антихитлеристката коалиция, участват в Ялтенската конференция на страните-победителки, и там се поставиха основите на следвоенния световен ред. Бюстът на Рузвелт е монтиран на улицата, която носи неговото име. Това е една от първите улици на известния курорт, където император Николай I подписва указа за предоставяне на Ялта на статут на град. Друг групов паметник на „Големите трима“ - Чърчил, Рузвелт и Сталин, създаден от Зураб Церетели, стои пред императорския дворец Ливадия.

Всъщност, улица „Франклин Рузвелт“. в Ялта е малка и тясна. Дори паркирането тук е проблем, особено ако се подредят в една линия много солидни паметници. А е напълно ясно, че администрацията на САЩ ще се откаже да прехвърли собственото си културно наследство в „анексирания“ Крим, колкото и гняв да предизвикат настоящите погроми.

Официалната американска страна демонстративно игнорира опитите на основателя на Фондация „Арт Рус“, руският бизнесмен Андрей Филатов, който предложи да изкупи скулптурата на Александър Баранов в Аляска, както и паметника на президента Теодор Рузвелт в Ню Йорк. Архитектите увековечиха Рузвелт-старши седящ на кон и придружен от двете страни от индианец и афроамериканец. „Статуята ясно изобразява чернокожото и коренното население като подчинени и расово по-низши. Демонтажът е правилното решение в точното време“, заяви кметът Бил де Блазио след многодневни антирасистки митинги. Администрацията на „Голямата ябълка“ обаче отказа изобщо да продава своя Теодор на руснаците.

В тази ситуация къде по-реална се оказа идеята на Олег Зубков, собственик на известния ялтенски зоопарк „Приказка“ и на единствения сафари парк за лъвове „Тайган“ в Русия. Креативният и в същото време скандален бизнесмен на републиката - Зубков, винаги се е отличавал със своите решения. Назад в неопределените времена, той имаше много проблеми с ветеринарните и данъчните власти и строителния контрол, но той подари на тогавашния премиер на Украйна Юлия Тимошенко бял тигър с името „Юлия“. Звярът стана основния пиар символ на блока на Юлия Тимошенко, но скоро самият Зубков напусна тази политическа сила. Активно подкрепяйки Кримската пролет, той почти веднага започна да влиза в конфликт с руската администрация. Резултатът беше десетки административни и наказателни дела, 2 месеца в следствения арест и последна глоба от 400 000 рубли. Но независимо от това неговият парк за лъвове „Тайган“ и зоопаркът „Приказка“ възобновиха своята работа.

Самият Зубков е убеден, че точно това туристическо съоръжение в покрайнините на Ялта, в планините зад магистралата „Южнобережная“ е оптималното място за т. нар. „Американски скулптурен вернисаж“. И никой няма да иска или да купува нещо от САЩ. Всички паметници, които бяха съборени след настоящите бунтове, грабежи и жестоки сблъсъци, ще бъдат отлети от бетон по съвременни производствени методи.

Скулптурите ще бъдат създадени с помощта на 3D модел. В интернет има достатъчно техни холограми и снимки. Обектите ще се сканират с точност до 0,1 мм и висока степен на детайлност. 3D моделът позволява перфектно качество още на етапа на прототипите. Копията ще се възпроизвеждат с помощта на най-новите материали и технологии - направата на мастер модела ще става с помощта на 3D фреза, възможно най-близо до оригинала и отливане от високоякостен бетон, подсилен с фибри върху метален скелет. След това продуктът ще получи нужния цвят на мрамор, бронз или мед.

Вече се водят преговори с две иновативни компании близо до Москва, които отдавна са овладели подобни технологии и са готови да реализират уникалния кримски проект. Естествено, паметниците ще бъдат отливани без мащабиране, или както се казва, в пълен ръст. Една от първите поръчки е естествено копие на паметника на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, който беше съборен от Black Lives Matter в Портланд, Орегон. Джордж Вашингтон е един от основателите на тази страна. След това трябва да се направи скулптурната композиция на Теодор Рузвелт, демонтирана в Ню Йорк. Следващи в списъка са руснакът Баранов от аляската столица Ситка и конната статуя на най-талантливия военен водач на Конфедерацията генерал Томас Джаксън от Ричмънд.

Интерес представляват две скулптури в чест на първите заселници, пристигнали от Англия, унищожени от протестиращите в кампуса на Университета в Орегон, както и паметниците, изхвърлени в Сан Франциско на изключителния командир от Севера, бъдещия президент Юлисис Грант, католическия мисионер, „Бащата на Калифорния“ Хуниперо Сера и автора на текста на химна на САЩ „Знамето посипано със звезди“ Франсис Скот. Акцентът на колекцията в Ялта ще бъде още един паметник на конфедеративната артилерийска част по време на Гражданската война, която стоеше в щата Вирджиния.

Посетителите на зоопарка „Приказка“ ще има какво да видят. Много по-трудно е с Колумб. Екипът на Зубков ще обяви конкурс коя от демонтираните статуи да избере. Статуи на Христофор Колумб една след друга бяха свалени от техните пиедестали в Чикаго, Ричмънд, Камдън, Ню Джърси и Балтимор, където тълпа от активисти нахлу в района на „Малка Италия“ и хвърли откривателя на Америка във водите на залива.

Но още един мемориал трябва да бъде направен в намален вид. Това е един от най-големите американски паметници - Националният мемориал на основателите, изграден в планината Ръшмор в Южна Дакота. 19-метровите гранитни силуети на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн спират дъха, но индианските активисти от племето сиу изискват и тяхното демонтиране. Ако идва края на този мемориал, най-вероятно руската „планина Ръшмор“ ще се появи в района на Белогорск в Крим, в обширната територия на парка за лъвове „Тайган“.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения