В 5 шуменски школа ще се учи и достроява

Няма да има проблем за учебния процес

В 5 школа в община Шумен ще се учи и достроява на старта на учебната година. Пред приключване, но незавършили са ремонтите в ОУ "Христо Ботев" в с.Друмево и в още четири градски училища, които се ремонтират цялостно за над 13 млн.лв. по ОП "Региони в растеж". Това са НУ "Илия Р. Блъсков", СУ „Трайко Симеонов“, СУ „П. Волов“ и СУ „Васил Левски".

Ще бъде приложен двусменен режим на обучение, няма да се налага учениците да се местят в други сгради, стана ясно на общински брифинг във вторник. "Вярно е, че се създават трудности за учебния процес, но все пак това е един голям шанс за Шумен - толкова много инвестиции в учебната инфраструктура. Трябва да направим компромис и строители, и родители, и учители", каза зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров. Той подчерта, че са взети всички мерки за безопасността на децата.

До седмица след 17 септември майсторите трябва да са приключили с ремонта на покрива и да се изнесат от селското школо в Друмево. То се ремонтира с общински средства.

В централното НУ "Илия Р. Блъсков", което бе посетено и от премиера Бойко Борисов, ремонтът също е напреднал. Остават външните площадки и една тоалетна. СУ „П. Волов“ ще стартира със завършени два от общо 4 етажа. Изцяло е завършено външното саниране, работници трябва да довършат двора и външните асансьори.

СУ „Васил Левски", което дори беше подпалено от работници при ремонта на покрива, отваря за ученици с 3 ремонтирани етажа. До октомври майсторите трябва да са приключили. В СУ „Трайко Симеонов“, което е с най-голяма сграда, учебната година ще стартира също в ремонтираната източна част.

В другите училища от община Шумет са приключили ремонти за 60 000 лв. от местната хазна и за още 265 000 лв. от Министерство на образованието. Отделно от делигираните бюджети за текущи дейности в учебната инфраструктура са вложени 213 000 лв., съобщи зам.кметът по образование Найден Косев. 8 427 са учениците в шуменските училища, от тях първолаците са 749. Осигурен е транспорт за 287 деца до средищните школа, охрана и видеонаблюдение на всички училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България