В 700 секции ще има по две машини за гласуване

На предстоящите парламентарни избори ще бъдат осигурени 421 машини в 273 секции, намиращи се в чужбина. В страната в 9 401 секции ще има машини, като в 700 от тях ще има поставена и втора машина. Това стана ясно на редовния брифинг на Централната избирателна комисия.

Вече е започнал процесът по отпечатването на 7 408 500 хартиените бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, посочи Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя припомни, че от 2009 г. българските избиратели в страната могат да гласуват само по постоянен или настоящ адрес.

"ЦИК се опита да използва възможността в закона за гражданската регистрация да могат избирателите да посочат настоящ адрес, на който ще се намират в деня на изборите", коментира Матева.

Избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по различен начин, освен по настоящ адрес, ако не подадат заявление за това до 26 юни. Тогава изтича и срокът за заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, допълни Матева.

Във връзка с доставката на допълнителните машини стана ясно, че "Информационно обслужване" ще е изпълнител на тази поръчка.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че вчера са приключили консултациите за съставите на СИК и партиите са се споразумяли. На 1 000 места ще са съставени СИК по предложения на партиите. Незаетите места трябва да бъдат запълнени от кандидати на общностите и служители на МВнР.

Беше обсъдена и ситуация, ако прекъсне електрозахранването в избирателна секция.

"Ако спре токът - машината има батерия. Батерията работи около 3 часа. Ще се надяваме за това време да се отстрани повредата по електрическата мрежа. При необходимост от смяна на ролката на машината, може да се извика техник, но това не спира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едва тогава ще се спре машинното гласуване. За всичко останало трябва да се състави констативен протокол", заяви Матева.

Тя съобщи, че се очаква машините да бъдат в страната до края на тази седмица или началото на следващата.

По време на брифинга от ЦИК демонстрираха как се гласува с машини.

Избирател ще може да се забави до 5 минути по време на гласуването. След изтичането им сесията за гласуване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласуване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит.

https://www.facebook.com/cikbg/videos/1457640607918166
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България