Габровската банда отмъкнала 14 скъпи коли от Германия

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

С помощта на началник от КАТ ги пререгистрирала и продавала в България

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група, която внасяла незаконно, преправяла и продавала висок клас автомобили от Германия. Това съобщиха на пресконференция зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев и колегите му Димитър Петров и Ангел Кънев.

Един от участниците в групата е ръководен офицер в Пътна полиция-Габрово - началник група МПС, водачи и административонаказателна дейност. Другите трима участници са от Варна, като единият от тях не живее в България и за него е издадена европейска заповед за арест.

Днес спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест на тримата задържани.

С фалшиви документи групата създавала банкова история на подставени лица в Германия и изграждала банкови сметки, фалшиви трудови договори и други документи, чрез които въпросните лица ставали надеждни. На тяхно име се наемала кола от фирма рент-а-кар или на лизинг, която била транспортирана до България и продавана на българи по предварителна заявка или по преценка на групата, че автомобилът ще се търси. За целта групата махала джипиесите, сменяла номера на двигателя и пренабивала рамата.

Осигуряван е и канал в КАТ за пререгистрацията на колата. До момента от прокуратурата са установили, че групата е действала от началото на 2016 г. и по тази схема е продала повече от 14 скъпи и луксозни автомобили, като Тойота Ландкузър, кемпери и др. В някои от случаите автомобилите се търсели по поръчка от клиенти, които не знаели, че те се набавят по престъпната схема.

В Германия колите били обявявани като откраднати, като най-често "изчезвали" от паркинг в друга държава от Западна Европа.

Прокуратурата е разпитала свидетели, намерени са и около 5 хил. лв. с отпечатъци от тартора на групата. Ще се търсят и други свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право