Габровски фотограф ще показва на света колко красиви са българките в народни носии

Красивите пловдивчанки и градът под тепетата вдъхновиха младия фотограф Радослав Първанов за реализирането на уникален национален проект, с който ще увековечи неземния чар на българките в народни носии и ще го покаже на целия свят, признава роденият в Габрово 23-годишен младеж.

Нетрадиционната идея се родила преди близо две години, когато направил фотосесия на 18-годишната ученичка в Националната търговска гимназия в Пловдив Илияна Аризанова, облечена в народна носия.

"Момичето не е професионален фотомодел, но изглеждаше невероятно на снимките. Този факт ме вдъхнови да създам този мой уникален проект "Българки на места с културно и историческо значение", с който да покажа красиви българки на различни места с културно и историческо значение. Запалих се и последваха снимки и в други китни кътчета на България с пременени в народни носии красиви наши момичета. Сега вярвам, че проектът ще срещне обществена подкрепа и ще мога да покажа на света, колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни", допълва младият фотограф.

Радослав Първанов е категоричен, че проектът му не е комерсиален и всичко, което прави е от любов към България и българското, и изцяло на свои разноски. След Пловдив снима на историческия комплекс Етъра, в революционната Копривщица, Казанлък, София, Перник, Велико Търново и град Шипка.

"Следващите ми снимки ще са в Петрич и Рупите, Мелник, после в Плевен, Балчик, Карлово, връх "Свети Никола", Габрово и Трявна. Организацията е изцяло моя - от таксите, разрешителните, разговорите и какво ли още не, докато стигнем до модела, датата на снимките и т.н. Всичко е доста трудоемко и отнема много време, но смятам, че си струва. Това е мисия", твърди младият ентусиаст, който досега е направил над 3000 фотоса.

След като обиколи и планираните вече нови дестинации, снимки ще станат над 8000. "Моята идея не е само реклама на българското пред хората от чужбина, които ще дойдат у нас. Искам проекта ми да успее да събуди максимално много патриотични чувства и усещане у сънародниците ми.  Искам да покажа, че тук историята е жива чрез традициите и ние трябва да пазим нашата култура и наследство", твърди още Радослав Първанов.

23-годишният габравец иска още догодина да тръгне на обиколка из България и по света със своята уникална фотоизложба. Първата експозиция обаче със сигурност ще е в бъдещата европейска столица на културата през 2019 г., тъй като именно Пловдив и красивите му момичета са били голямото му творческо вдъхновение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства