„Газпром“ не изключва спиране на "Северен поток 2" при рязка промяна в политическата ситуация

„Газпром“ не изключва спиране на изпълнението или пълна отмяна на проекта „Северен поток 2“ в случай на рязка промяна в политическата ситуация. Това се посочва в меморандума за новото пласиране на облигации на холдинга, предава ТАСС.

„При изпълнението на нашите големи международни проекти, като „Турски поток“ и „Северен поток 2“, сме се сблъсквали и продължаваме да се сблъскваме с рискове, свързани с промяна в политическата ситуация в различни региони, което води до напрежение между страните и промяна в позициите на нашите партньори и регулаторни органи във връзка с различни аспекти на проектите. В някои случаи такива промени могат да доведат до факта, че изпълнението на проекта ще стане невъзможно или непрактично и следователно ще доведе до спиране или отмяна на проекта“, се казва в документа.

По-рано ръководителят на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова също изрази идеята, че инвестициите в проекти в газовата индустрия са обект на политически натиск, особено в Европейския съюз.

„Газпром“, заедно с европейските си партньори, изпълнява строителния проект „Северен поток 2“. Той включва полагане на две линии на газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. През декември 2019 г. работата по полагането на тръби беше спряна, след като швейцарската Allseas се отказа поради възможни санкции от САЩ.

През декември 2020 г. операторът на проекта Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км тръбопровод в изключителната икономическа зона на Германия, използвайки руската баржа за полагане на тръби Фортуна. Но малко по-рано стана известно, че САЩ са наложили санкции срещу този кораб и неговия собственик, московското предприятие „КВТ-Рус“. Към днешна дата газопроводът е завършен на 94%.

Междувременно „Газпром“ очаква да въведе в експлоатация „Северен поток 2“ в разумен срок, отбелязвайки, че той остава един от приоритетните инвестиционни проекти на холдинга през 2021 г.

Коментари

Задължително поле