Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Специалисти: Над 15 мечки обитават Витоша Числеността им ежегодно се увеличва

Последни сме по жизнен стандарт в ЕС Материалните условия у нас са до 6 пъти по-ниски от тези на другите европейци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 11 декември 2018

Екатерина Захариева: Добре е, че подписахме договора с Македония, но по-важно е изпълнението му

Отлагат закриването на Правителствена болница Става национална педиатрия най-рано след 9 месеца

Онлайн търговията с 30% ръст Продажбите са за 664 млн. евро

Въвеждат данък за реклами във Фейсбук Брюксел планира налогът да бъде 3% от приходите

Министър Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет в СУ и за дипломите на студентите

„Газпром“ няма да иска обезщетение от България за „Южен поток“

Европейската комисия задължи „Газпром“ да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта „Южен поток“. Това са част от елементите в споразумението между ЕК и „Газпром“, с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС, предава БНР.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който „Газпром“ извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер:

„Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че „Газпром“ би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно „Газпром“ няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта „Южен поток“.

„Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка:

„Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И „Газпром“ трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени“.

От „Газпром“ определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за „най-разумния изход“ за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от „Газпром“ пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на „Газпром“ ще са в сила осем години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Не виждам как ЕК нарежда на Газпром какво да прави и на каква цена да продава природния газ.На руснаците им стига само Северен поток-2 с неговите 50 млрд.м3/год., а ЕК да си търси нов доставчик на газ през Украйна. Гледай ги ЕК-пияндетата! Труд онлайн, сигурни ли сте в превода?

  2. Не виждам как ЕК може да нарежда на Газпром какво да прави и на каква цена да продава природния газ.На руснаците им стига само Северен поток-2 с неговите 50 млрд.м3/год., а ЕК да си търси нов доставчик на газ през Украйна. Гледай ги ЕК-пияндетата! Труд онлайн, сигурни ли сте в превода?

  3. Не виждам как ЕК може да нарежда на Газпром какво да прави и на каква цена да продава природния газ.На руснаците им стига само Северен поток-2 с неговите 50 млрд.м3/год., а ЕК да си търси нов доставчик на газ през Украйна.Труд онлайн, сигурни ли сте в превода?

  4. ТРУД……Нали нямаме право на два едни и същи коментара по даден въпрос??? а за Гошко може!! Е , ще почакаме до коледа.

  5. Крадецо бойко е откраднал толкова милиарди, колкото е похарчила Русия за енергийните проекти, за това му наредиха на тюфлека от Банкя да се яви на 30.05 и да плати цялата сметка. Крадецо бойко за сега мълчи, защото знае за какво му наредиха да се яви на червения килим, голямо шубе го тресе и се надява краварите да го спасят, но никой няма да му помогне. Или парите или живота, нали бокич? Ти си го знаеш де. Но в случая с крадецо бойко не можеш да разгадаеш кое ще избере той, защото парите обича повече от живота си 🙂

  6. Крадецо бойко е откраднал толкова милиарди, колкото е похарчила Русия за енергийните проекти, за това му наредиха на -т-ю-ф-л-е-к-а- от Банкя да се яви на 30.05 и да плати цялата сметка. Крадецо бойко за сега мълчи, защото знае за какво му наредиха да се яви на червения килим, голямо шубе го тресе и се надява краварите да го спасят, но никой няма да му помогне. Или парите или живота, нали бокич? Ти си го знаеш де. Но в случая с крадецо бойко не можеш да разгадаеш кое ще избере той, защото парите обича повече от живота си 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.