Газът поскъпва с поне 8 лева през декември

Средно с 10 на сто ще са по-високи сметките ни през този отоплителен сезон за парно и топла вода.

Увеличението ще бъде с 10-15 на сто, прогнозира енергийният експерт Иван Хиновски

През тази зима плащаме и с около 10 на сто повече за парно

Поскъпването през ноември беше с една трета

Поне 90 лева ще струва един мегаватчас природен газ през декември, прогнозира енергийният експерт Иван Хиновски. Според анализатора през декември и януари ще има частично покачване на цената на синьото гориво със средно от 10 до 15 на сто. При настоящите цени за ноември от 82,12 лева за мегаватчас, това означава цена на природния газ от минимум 90 лв. за мегаватчас. Към момента цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа, обясни Хиновски. Тя обаче ще расте заради войната в Украйна и особено заради конфликта в Близкия изток. Увеличението на самолетоносачите в Средиземно море повишава риска и се отразява и от борсите, заяви експертът.

Цената на природния газ у нас се повиши само преди дни с една трета. Поскъпването от 1 ноември спрямо октомври е с 36 на сто, като синьото гориво вече струва 82,12 лева за мегаватчас без включени допълнителни разходи, при 60,41 лева през октомври. Цената включва различни компоненти като цена на газа на входа на газопреносните мрежи, разходи за обществена доставка и компенсации за съхранение в газохранилището в “Чирен”. Въпреки повишаването, цената на газа у нас остава с около 10 на сто по-ниска от цената на европейските газови пазари за ноември. Причината според Комисията за водно и енергийно регулиране е включването на азерския газ в родния микс, който не се влияя директно от международните пазари.

През тази зима сметките ни за парно и топла вода обаче ще са поне с 10 на сто по-високи, въпреки че увеличението се дължи не на поскъпване в цените на топлофикациите, а на промяна в облагането на цената с ДДС. През изминалия зимен сезон сметките се облагаха с ДДС от 9 на сто, докато от 1 юли 2023 г. ставката отново е 20 на сто, което автоматично означава и повече разходи за парно и топла вода. Реалното повишение на необложената цена за парното на различните топлофикации в страната е малко. Най-високо е в Разград - с 0,48%, а на следващите места по поскъпване са Габрово (0,36%) и Варна (0,35%). Но с прибавянето на ДДС увеличените разходи за хората ще са всъщност 10 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика