Гарнитурата „Радев“ без места в бъдещия кабинет

Кирил Петков и Асен Василев бяха заснети от фоторепортери на агенция ПИК да влизат малко преди полунощ на “Позитано” 20, където са разговаряли с председателя на БСП Корнелия Нинова. Снимка: ПИК

Петков и Василев на крака при Нинова малко преди полунощ

Опитите за кадруване от “Дондуков” 2 дошли в повече на “дуото от промяната”

Срещата била запланувана за 18,00 часа

Румен Радев да няма влияние върху евентуален кабинет на четворната коалиция, тъй като президентът на няколко пъти е давал индикации, че иска да дирижира действията на Кирил Петков и Асен Василев чрез свои хора в правителството им. Това е бил основният въпрос, който бившите служебни министри на Радев са поискали да обсъдят с председателя на БСП Корнелия Нинова в четвъртък вечерта, потвърдиха пред “Труд” отлично запознати с преговорните процеси от последната седмица.

Още след първия тур на предсрочните парламентарни избори и слабите резултати на БСП, Радев поставил условия за участие на служебни министри в бъдещо редовно правителство, за да може неговата гарнитура да бъде ползвана в бъдещото управление. Опитите да се инсталират президентски министри в новото правителство по линия на БСП създало напрежение в червените преговорни групи, а Петков и Василев побързали лично да тушират слуховете. Опитите за кадруване от “Дондуков” 2 дошли в повече на двамата съпредседатели на “Продължаваме промяната”.

Обостряне имало и по линията на вътрешната опозиция в БСП, тъй като опоненти на Нинова в партията започнали да търсят лични контакти с “дуото на промяната”.

Срещата между Петков и Василев на “Позитано” 20 с Нинова се провела малко преди полунощ в четвъртък като на нея присъствали още осем членове на НС на БСП, а за среднощната визита на дуото съобщи агенция ПИК, като показа серия снимки как Петков и Василев напускат мол “Парадайз” и пътуват до централата на БСП.

“Труд” научи, че Нинова е приела среща със съпредседателите на “Продължаваме промяната” и ги е поканила на “Позитано” 20 за 18,00 часа. Но продължилите разговори на Петков и Василев с експерти на БСП, ИТН и ДБ в мола по ресор “Култура”, отложило началото на разговора. Затова и дуото пристигнало в червената централа едва към 23,00 часа.

Снимките от “Позитано” 20 обаче почти взривиха преговорите за съставяне на правителство, признаха пред “Труд” от ИТН и ДБ. Хората на Слави Трифонов и на Христо Иванов официално не коментираха срещата зад гърба им, но неофициално заявиха, че “винаги, когато БСП е замесена в управление, може да се очакват такива ходове”.

Изненадани от визитата са били и в президентството, както и част от вътрешната опозиция при социалистите. В същото време обаче депутати от ИТН и ДБ признаха пред “Труд”, че и при тях имало “неформални срещи с Петков и Василев”, които започнали още в деня на балотажа.

Какво си казаха за час и половина

Въпросът за РС Македония остава за втората половина на 2022 г.

Кирил Петков и Асен Василев изсипали куп комплименти на Корнелия Нинова относно подготвеността на преговорните екипи на БСП по различните ресори. И двамата натъртили, че експертите на социалистите са най-подготвени по ключовите теми в сравнение с представителите на ИТН и ДБ. Петков и Василев отворили широко вратата и за постове за хора на левицата, но казали: “Само давайте хора, които са чисти. Да нямат петна от миналото си, да са без съмнения за корупция”. Темата за нулевата корупция била повторена още няколко пъти от Петков и Василев. А Нинова им отговорила, че ако БСП участва в правителство, то от “Продължаваме промяната” могат и сами да си проверят информацията за всеки кадър на БСП.

Социалистите поставили директно въпроса за РС Македония и обявили категорично, че Скопие не трябва да започва преговори за ЕС докато не престане да заличава историята на България.

Петков и Василев се съгласили, че темата “Македония” е твърде чувствителна и е добре “да бъде оставена за по-нататък, за втората половина на 2022 г., след като бъде сформирано правителство”.
От “Позитано” 20 поискали и гаранция, че пенсионната реформа ще се състои по тяхната предизборна програма и ще се случи преизчисляването на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход през 2018 г.

Доцент Антоний Гълъбов, политолог, пред “Труд”: Преговорите в мола са като коледни пожелания 

БСП все повече се превръща в щета

Тепърва ще ставаме свидетели на срещи по никое време, като тази в Централата на БСП. Важните разговори няма да се случат в тази форма на фалшива публичност, тъй като претенциите за прозрачност не отговарят на действителността - за да имате прозрачност, трябва да имате и публика, която знае какво да гледа.

В конкретния случай имаме само демонстративна публичност, която ни казва, че всичко е открито, всичко се вижда, но истината не е такава. Онова, което наблюдаваме всъщност, е по-скоро правене на списък от теми, по които има съгласие. Това е като писането на коледен списък за подаръци - какво искаме да получим за Коледа. Освен това има един много важен дневен ред, който е чисто политически и който не може да се случи по този начин.

Според мен отиването на Кирил Петков и Асен Василев в Централата на БСП не е опит да се еманципират от Радев. По-скоро е опит да бъде минимизирана щетата, в която се превръща БСП в момента, усилие да бъде удържано възможно мнозинство, а не нещо друго. БСП все повече изглежда като щета.
Ако не успеят достатъчно бързо да сменят лидера, а това очевидно няма да се случи, ще се изправят пред необходимостта формално да приемат неща, които реално няма да изпълнят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения