22 млн. евро заем за 4 нови станции

Петролът поевтиня с още 5% само за ден

На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Гена Димитрова – велика и земна

Филмът „Незабравимата Гена” показва легендата на сцената и в живота

Стотици значими представители на културните среди се събраха в Големия салон на БАН, за да аплодират премиерата на книгата “Гена Димитрова – Бог говори чрез гласа ми” (Издателство “Български бестселър”, 2016) и да проследят прожекцията на филма “Незабравимата Гена” – и двете произведения са дело на д-р Магдалена Манолова.

Издателката Юлияна Томова и авторката Магдалена Манолова.
Издателката Юлияна Томова и авторката Магдалена Манолова.

Събитието се водеше от издателката Юлияна Томова, която определи Гена като “един от символите на България”: “Чрез нея България стана разпознаваема по целия свят.”

Книгата е изящно, обемно, богато илюстрирано издание, истински шедьовър като текст и полиграфия. Основните статии са поднесени на български и английски език, включени са нейни интервюта, педагогически насоки, мнения от прочути певци и режисьори и безценни снимки от личния архив на Гена.

Малко известен у нас е фактът, че всепризнатата и наричана “кралица на операта” Гена Димитрова е удостоена с Големия Платонов Нобел на ХХ век за върхови постижения в световното оперно изкуство и за заслуги в развитието на музикалната педагогика. Сред получилите това признание са личности като Астрид Линдгрен (Швеция), Бил Гейтс (САЩ) и акад. Виктор Скопенко (Украйна). Наградата се връчва веднъж на 100 години.

През тази година се навършиха 75 години от рождението на тази непомръкваща наша звезда. Тя не е сред нас вече 11 години, но поколения почитатели на класическата музика, нейни колеги и ученици я помнят с любов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.