Генералният секретар на ООН предупреди: Имаме 12 месеца да спасим климата

Целите в Парижкото споразумение все още са постижими

Да не строим нови ТЕЦ на въглища след 2020 г., предлага Гутериш

Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата, защото светът става все по-горещ и това се случва много по-бързо, отколкото човечеството допускаше досега. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от трибуната на международната климатична конференция в Мадрид, цитиран от ДПА. Необратимите повратни точки са съвсем видими и се приближават с мълниеносна скорост, предупреди той.

Гутериш отбеляза, че ограничаването на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий - една от набелязаните цели в Парижкото климатично споразумение - все още е постижимо, но допълни, че човечеството много изостава.

„За да спрем глобалното затопляне над тази стойност, ще трябва да предприемем мерки, включително да не строим нови електроцентрали на въглища след 2020 г. и да накараме държавите и цели промишлени отрасли като корабоплаването да се ангажират да бъдат въглеродно неутрални през следващите десетилетия”, каза генерал­ният секретар на ООН.

Той призова за „повече амбиция, повече солидарност и по-спешни действия”.

В публикувано в сряда изследване, Световният икономически форум (СИФ) се присъедини към призивите към правителствата и компаниите да намалят вредните си емисии.

Проучването показва, че до момента едва 67 от общо 193-те страни членки на ООН, отговорни за по-малко от 15 процента от глобалните емисии, са се ангажирали да сведат своите въглеродни емисии до нула.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят