Генералният секретар на ООН: Съветът за сигурност не може да реши международните проблеми в сегашния си вид

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че в съществуващия вид Съвета за сигурност на ООН не може да реши международните проблеми в интервю пред шведския телевизионен канал SVT, цитиран от TACC.

Според него в настоящото време светът се намира отново в състояние на студена война.

„Ясно е едно, че студената война се върна, но има разлика между това, което беше преди и ситуацията сега. Сега САЩ и Русия не контролират всички. Много страни проявяват голяма активност – в близкоизточния регион: Турция, Иран, Саудитска Арабия и други. Не съществуват два еднородни контролируеми блока“, казва Гутериш.

„По време на предишната студена война съществуваха функции за диалог, контрол и комуникации, за да гарантират, че когато възникне риск от конфронтация, събитията няма да излязат извън контрол“, продължава той.

„Ние имаме структурен проблем в Съвета за сигурност, той представлява светът, какъвто е бил след Втората световна война. Той не представлява сегашния свят. Ветото стана инструмент, който се използва доста често. Съществуват дискусии за реформи, така, че Съветът за сигурност повече да съответства на сегашния свят. Както нееднократно съм казвал без реформа на Съвета за сигурност, няма да има пълна реформа на ООН“, завършва той.

Коментари

Задължително поле