Генерал-майор Цанко Стойков за решението за нов боен самолет: Модернизацията е крайно необходима

Решението за придобиване на нов боен самолет е исторически момент за страната. Това каза командирът на ВВС генерал – майор Цанко Стойков на брифинг в Министерски съвет.

„Използвах възможността и аз да изкажа, своите благодарности, за това, че ми се предостави възможност да присъствам на това важно заседание на Министерския съвет, на правителството на Република България, което се взе решение за продължаване на процеса за модернизация на ВВС с придобиване на нов боен самолет“, посочи той.

„Считам, че това е важно и бих казал, че е исторически момент, тъй като повече от 10 години се правят отпити да се стигне дотук. Това, че не се върна проектът и процедурата на изходно положение наистина заслужава най-малкото благодарности, като командир на ВВС и от ВВС, защото модернизацията е крайно необходима“, заяви ген. Стойков.

„Всички сте запознати с проблемите, които имаме по поддръжката и експлоатацията по вече застаряващата авиационна техника, с която изпълняваме основните задачи, и с която носим бойните дежурства, с които гарантираме въздушния суверенитет на Република България“, коментира той.

„Съвместната работна група завърши своята работа. Аз споделих веднага, след като завършихме, че ние си поставихме да бъдем обективни и точни в данните, които получихме и анализите, които представихме в Министерството на отбраната и Министерски съвет“, поясни Цанко Стойков.

„За съжаление и тогава още стана ясно, че има някои особености, свързани с предоставената информация. Непълни и секретни данни, които не ни бяха предоставени независимо нашите многократни опити, както за съвместната група, така и на политико-военната група да ги придобие. Анализът беше точен, независимо от това, че липсваше пълната информация, за мен това е нормалният начин за придобиването и за продължаването на процеса на модернизацията на ВВС по най-нормалния и бърз начин“, уточни той.

„Считам, че с това можем само да бъдем доволни, самолетите са нови, модерни с най-новото оборудване и въоръжение, така, че ще можем да изпълним, задачите, които от тук нататък се поставят за изпълнение на ВВС. Благодаря и на трите държави, които отговориха на въпросите ни и се включиха в процедурата по тяхната оценка и анализ“, каза още командирът на ВВС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България