Ген. Венцислав Мутафчийски, пред “Труд”: С мерките има шанс да се разминем по-леко

Ген. Венцислав Мутафчийски

80 процента от болните са под 60 г.

Важно е вентилационните и климатичните системи да не работят

- Ген. Мутафчийски, как се развива епидемията от коронавирус според професионалните Ви наблюдения?

- С умерени темпове, още нямаме силово покачване на заболеваемостта. В никакъв случай няма да се разминем от епидемия. Единственото нещо, което дава резултат, е спазването на мерките. Всички държави, вървят към втвърдяване на мерките, а не към разхлабване. Иначе кошмарът ще бъде пълен, има шанс да се разминем по-леко.

- Но все още успяваме да държим “капака” на епидемията, така ли?

- Засега все още успяваме, да. Най-сигурният признак, че успяваме е, че няма масово приемане на възрастни хора с хронични заболявания, които да интубираме още на входа на болницата. Ако почнат така да пристигат, да знаете, че нещата тръгват нагоре.

- Как да си обясним този факт - с мерките, които са по-добри от тези във Франция или Белгия, например? Какъв възрастов диапазон са заболелите?

- Рано е да се дава оценка на мерките. По отношение на заболелите - повечето са във възрастовата група под 60 години. Около 80 процента от заболелите у нас са под тази възраст.

- Кои са най-опасните съпътстващи заболявания, които дават усложнения при COVID-19?

- Това са сърдечно-съдовите заболявания, диабет, хронични заболявания на дихателната система, асма, затлъстяване, онкоболни и на пациенти на химиотерапия.

- Защо препоръчахте да се изключи вентилационната система на Министерския съвет?

- Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилационните системи заради риска от коронавирус. А вече кой го прави - е друг въпрос. Всеки носи отговорност за това. Няколко пъти съм го съобщил, че е важно вентилационните и климатичните системи да не работят в този момент.

 

Карантината в действие

Заразените ни медици са били туристи

Полиция при болните по 3 пъти на ден

Лекарите ни с COVID-19 са се заразили докато са пътували, а не от пациенти.

Българските медици с коронавирус, които са заболели от коронавирус са се заразили по време на пътувания в чужбина, екскурзии, ски и семинари, а не при изпълнение на служебните си задължения в болниците след обявяването на извънредното положение у нас.

Това стана ясно от справка на Националния оперативен щаб, с която “Труд” разполага. Информацията бе потвърдена и от председателя на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. “Имам връзка и с пациенти, които са под карантина, в това число и мои близки. От първа ръка знам, че първо имат обаждания от личните лекари - по едно или две. И второ - посещават се 3-4 пъти от полицията, за да се провери дали са си на място у дома”, каза ген. Мутафчийски. “Полицията върши страхотна работа. Във ВМА наблюдаваме около 70 пациенти с потвърден COVID-19, режимът им е много строг - системата работи и то благодарение на ръководството на МВР - личи си като има мобилизация”, каза ген. Мутафчийски. Той изказа благодарност и на личните лекари, които са на предна линия. “Гледаме да ги пазим и да имат контакт само по телефона, тъй като се грижат и за хора с хронични заболявания, да не им се струпват в амбулаториите, за да не се заразят възрастните хора, които имат нужда от тях”, посочи още ген. Мутафчийски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България