Ген. Мутафчийски за Великден: Без резервации и църковни служби

Брифинг на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса

Ограничителните мерки дават добри резултати, отчете шефът на оперативния щаб

Не е време за празници, предупреди шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин, като призова хората да не се събират.

Коментарът му беше по повод информация, че къщи за гости в Боженци се готвят да приемат посетители по Великденските празници.

"Призовавам всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не правете резервации в хотели и не ходете на църковни служби, защото може да се заразите. Такова нещо се случи в Сеул, Южна Корея, където 5000 бяха заразени", каза той.

Tой припомни, че има забрана те да работят. "Не ми е известно да се набират празнуващи за тях. Ако има обаче, няма да празнува никой", категоричен беше шефът на оперативния щаб.

„Призоваваме всички граждани, които констатират нередности и нарушения (на мерките за ограничаване на Covid-19), да се обадят на органите на МВР“, каза още ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски коментира, че ограничителните мерки дават добри резултати и имаме плавно покачване на броя на заразените. "Все още сме на път към покачване на броя на случаите, по никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели някаква опасност - това са наивни и безотговорни разсъждения", посочи той.

С по-голямо внимание се наблюдават големи областни градове като Бургас, Варна, Пловдив, София. Мерките в Пловдив като че ли дават добър резултат на този етап, неясна е ситуацията с област Монтана, по отношение на Банско вниманието не е отслабено.

Ген. Мутафчийски коментира, че към този момент в големи области като София, Варна, Бургас, Пловдив има повече случаи. "В Пловдив миналата седмица картината беше доста тревожна, но днес не е така. Това обаче не означава, че всички трябва да излязат на главната в града под тепетата", обясни той.

Кметът на Костинброд е искал щабът да съобщи, че пет от случаите в София са от Костинброд. Причината е, че карантината там масово не се спазва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България