Арнаудова: Над 500 лица не изтърпяват наказанията си „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“

Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Георги Господинов: „Там, където не сме”

Елица Ценова, Георги Господинов и Катя Кремзер

Писателят Георги Господинов препълни залата в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ (Виена) в мразовитата вечер на 16 януари. Събитието беше част от тържествата за 40-годишнината на БКИ, а директорката – проф. Румяна Конева, поздрави публиката за Новата година и си пожела една наситена с културни събития юбилейна година. Сред гостите бяха съпругата (Биляна Курташева) и дъщерята (Рая) на Георги Господинов, преводачът Александър Зитцман (Alexander Sitzmann), който превежда много български, македонски и сръбски автори на немски език. Той е един от носителите на най-високата Австрийска държавна награда за художествен превод от и на немски за 2016 г.

Присъстваха и членовете на Българския литературен кръжок във Виена Елица Ценова, Соня Димитрова, Катя Кремзер, Димитър Драндийски, както и много почитатели на литературата, българи, живеещи във Виена.

Програмата на събитието включваше и изпълнения на роял от Дениз Герганова, която говори за създаването на аудио-книги и нейния сайт audioknigi.bg, където българите от целия свят могат да свалят над двеста аудио-книги, включващи цялата българска класика, както и петте книги на Георги Господинов, една от които, „Физика на тъгата”, е записана и прочетена от самия него.

Стихосбирката на Георги Господинов, „Там, където не сме“ представи Елица Ценова, създател на блога за българите в Австрия „Melange“. Тя зададе основния въпрос: „Кои са местата, където не сме?”

Георги Господинов, в типичния си носталгичен стил, отговори, че поетите обикновено пишат за неслучилите се неща, за местата, където не сме били, и хората, с които не сме били, че пишем за нашите несбъднатости. Нашите мисли живеят доста голяма част от времето там, където не сме били…

Поетът разказа и за книгата, която е писал със своята дъщеря Рая, как са си измисляли всеки своя история и рисунка. Темата за детството е постоянно присъстваща в творбите му. „Възрастният човек, каза Георги Господинов, се опитва да бяга тогава от клишето, но дори и това си личи, какво се опитва да избегне, а света на децата е толкова непосредствен и чист.” Той сподели, че в писането на истории дъщеря му Рая го превъзхожда категорично, но той се утешава, че в рисунките е по-добър.

Поетът прочете няколко творби от стихосбирката, между които беше стихът посветен на дъщеря му – „Рая, която“, както и „Там, където не сме“, „Враните над Виена“, „Боже над Берлин“, „Там‘“ и др.

Неповторимата атмосфера на стиховете беше озвучена от акомпанимента на Дениз Герганова, която изпълни „Прелюд номер 8” от Бах, „Стъпки в снега” от Дебюси и „Гносиен номер 4” от Ерик Сати.

Дълга опашка от почитатели на Георги Господинов се изви за автографи и снимки с автора. Всеки искаше да размени по няколко думи с него, да се посмее на неговата оригиналност, а всеки автограф представлява един уникат – компилация от графика и поздрав.

За гостите имаше и бюфет с българска баница и вино, което несъмнено допринесе за доброто настроение на всички.

И все пак темата за България не отмина въпросите към Георги Господинов, който винаги е изказвал ясна позиция.

Кой е най-големият проблем на днешните българи?

„Загубването на смисъл в обществото. Хората са загубили чувството, че могат да правят и движат нещо в България. Но по-добре е да се разочарова човек, отколкото никога да не изпитва надежда”, каза Господинов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.